Nadomesti lahko 30 ljudi: Psička Zara pomaga rešiti pogrešane izpod ruševin

Po vodni ujmi, ki je prizadela Jablanico in okolico, je na pomoč prispelo veliko ekip tudi iz drugih držav. Še vedno je namreč pogrešanih veliko ljudi, zato je treba preiskati ruševine in sanirati ogromno škodo, ki jo je neurje s plazom povzročilo. Že od petka so v Bosni tudi člani hrvaške gorske reševalne službe, ki so za iskanje pod ruševinami s seboj pripeljali tudi psičko Zaro. Ta lahko po njihovih besedah lahko nadomesti 30 ljudi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na pomoč kolegom v Bosni so se skupaj s psičko odpravili že v petek zvečer.

Težka in nevarna pot do Jablanice

Naslednji dan so se oglasili na svojem FB profilu rekoč, da so se uspešno prebili v Donjo Jablanico, enega najbolj prizadetih krajev v BiH. v tamkajšnji zdravstveni dom, ki je bil po hudih poplavah odrezan od preostalega dela mesta, dostavili zdravila, hrano in vodo.

“Dolgo smo se prebijali proti Jablanici, ceste so zasute s plazovi. Nekaterih hiš ni več, nekaj je zasutih … situacija je precej kaotična …” so opisali.

HGSS1

Prisotnih je enajst pripadnikov HGSS s 4 terenskimi vozili in 2 ploviloma s postaj Dubrovnik, postaje HGSS Orebić in postaje HGSS Šibenik ter z njimi reševalna psička Zara, ki bo pomagala pri iskanju pogrešanih oseb.

Psička Zara je pomembna članica ekipe

Včeraj so pogumnega štirinožca postavili v središče pozornosti in objavili fotografijo blatne psičke Zare, ki pod ruševinami išče ljudi, žive ali mrtve. Kot je nedavno povedal član iskalne ekipe Ante Dužević, lahko nadomesti do 30 ljudi.

Reševalni psi

“Na iskanje greva samo midva. Pogoj, da pes uspešno najde osebo, je, da ne sme biti drugih motenj. Pomembno je, da vse poteka skozi neko igro, zato je potrebna koncentracija. Pomembno je tudi, da pes tega ne čuti kot nujno obvezo,” je pojasnil Dužević.

Številna pasja ekipa HGSS

Zara sicer ni edina reševalna psička v ekipi Hrvaške gorske reševalne službe. Poleg nje je še kar nekaj štirinožnih kolegic in kolegov. Tako se jim posvetijo enkrat letno njihovi dvonožni sodelavci:

“Vsak pes ​ima svoj dan in naši Adi, Baltazar, Bella, Billy, Bongo, Bonny, Borg, Bura, Chili, Dante, Dharma, Dona, Draco, Elza, Flynn, Gar, Garmin, Gri, Groot , Hugo, Jazzie, Jenny, Johnny, Kai, Kate, Kira, Lara, Loco, Lotta, Lula, Manna, Maša, Max, Max, Megy, Monty, Moro, Nora, Paparazzi, Quick, Ren, Roki, Spock, Tanda , Tara , Tesla, Thomas, Thor, Tref, Tunja, Twigy, Uhura, Val, Ven, Vip, Warp, Zara in Zoro ga imajo danes tudi uradno! Vsako leto zadnjo nedeljo v aprilu praznujemo mednarodni dan reševalnih psov. Zato našim štirinožnim kolegom čestitamo ob njihovem dnevu in se jim zahvaljujemo, da so nam do sedaj pomagali v številnih situacijah – zahtevnih in manj zahtevnih. 🙂 Tudi vsem ekipam z reševalnimi psi želimo čim več uspeha pri delu in čim manj izhodov v akcije.”

Zara: “Me najdeš na fotografiji?”

Reševalni psi
Reševalni psi

Reševalni psi nepogrešljivi

Čeprav upanja za preživele skoraj ni več in so reševalci povedali, da zdaj bolj ali manj iščejo le še trupla, pa so Zara in njej podobni psi v takšnih akcijah zaradi svojih sposobnosti nepogrešljivi.

O uporabi reševalnih psov je bilo kar nekaj razprav v minulih dneh. Mnogi so se namreč spraševali, zakaj jih niso angažirali že takoj po nesreči. Včeraj je novinar bosanskega medija o tem povprašal vodjo reševalcev in ga z vprašanji tako razburil, da ga je ta kar odrinil. O tem smo tudi pisali: