Na Krogu bo nastalo stičišče znanosti in stroke

Piranski župan Andrej Korenika, rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in prorektorica za področje prenosa znanja, digitalizacije in trajnostnega razvoja Univerze v Ljubljani prof. dr. Maja Klun so danes v Piranu podpisali pismo o nameri za uresničitev pobude o ustanovitvi Interdisciplinarnega nacionalnega raziskovalno-razvojnega centra za trajnost Krog.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Župan Občine Piran Andrej Korenika, rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar in prorektorica za področje prenosa znanja, digitalizacije in trajnostnega razvoja Univerze v Ljubljani, prof. dr. Maja Klun so danes v Tintorettovi dvorani piranske občinske palače podpisali Pismo o nameri za uresničitev pobude o ustanovitvi Interdisciplinarnega nacionalnega raziskovalno-razvojnega centra za trajnost Krog. Slovesnega podpisa sta se udeležila tudi dekan Fakultete za pomorstvo in promet prof. dr. Peter Vidmar in prodekanja Fakultete za turistične študije – Turistice doc. dr. Petra Zabukovec Baruca.

S pobudo za obnovo dotrajanih objektov nekdanjega benediktinskega samostana Svetega Onofrija na Krogu nad Sečovljami in umestitev ustreznih vsebin v posestvo v lasti Občine Piran sta se Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem odzvali na prizadevanja lokalne skupnosti, da v svoje okolje privabi dejavnosti, ki bodo prispevale k bolj uravnoteženemu razvoju sedaj izrazito turistične občine.

Pobuda o ustanovitvi interdisciplinarnega nacionalnega centra temelji na dejstvu, da mora Republika Slovenija razvijati lastne trajnostne pristope, ki pa bodo lahko učinkoviti in prenosljivi v prakso le, ko bodo združevali spoznanja različnih strok. Z interdisciplinarnim pristopom se je mogoče izogniti nasprotujočim si mnenjem različnih strok pri reševanju enakih izzivov.

Občina Piran je pripravljenost na sodelovanje pri razvoju interdisciplinarnih vsebin izrazila na podlagi dejstva, da so družbene, naravne in kulturne danosti njenega prostora premalo izkoriščene in ugotovitve, da se spopada s številni izzivi na področju trajnosti, katerih reševanje bi koristilo razvoju znanosti ter gospodarskemu in družbenemu razvoju Občine Piran in širše regije.

Krog

»Želimo si postati lokalna skupnost, v kateri bo pomemben delež naše blaginje temeljil na znanju in ne skoraj izključno na gostoljubju. V svoje okolje si želimo privabiti mlad izobražen kader, ki bo pri nas našel karierne izzive in si ustvaril dom. Ustanovitev raziskovalno-razvojnega center za trajnost podpiramo, ker se zavedamo, da bo naša prihodnost trajnostna, ali pa je ne bo,« je ob podpisu Pisma o nameri poudaril župan Korenika.

Ob podpisu Pisma o nameri, je rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar povedala: »Univerzi na Primorskem piranska občina daje dobre pogoje za znanstveno-raziskovalno prisotnost – ne le s Fakulteto za turistične študije, Turistico, ki se z aktivnostmi vključuje v lokalno okolje, temveč tudi z enotami Centra znanosti, predvsem Akvarijem Piran. Veseli me, da občina prepoznava priložnost za prisotnost tudi na področju Kroga, ki je nekoč nosilo tudi naziv Villafranca, torej svobodna vas in tako tudi simbolično poudarja svobodo ter neodvisnost znanosti, ki lahko tu najde svoj umirjen kotiček tako za raziskovalce kot obiskovalce, ki si želijo poglobljenega vpogleda v zanimivosti okolja.«

Interdisciplinarno nacionalno raziskovalno-razvojni center za trajnost KROG

Območje Kroga zajemajo objekti nekdanjega benediktinskega samostana s centralnim dvoriščem ter okoliškimi kmetijskimi površinami, ki ležijo na lokaciji nad Sečovljami in dolino Dragonje, s katere se odpirajo pogledi na sečoveljske soline. Objekti so opuščeni in potrebujejo celovito prenovo, ki jo je glede na predvideno namembnost, mogoče izvesti z evropskimi sredstvi.

Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem bosta v okviru skupne namere ustanoviti Interdisciplinarni nacionalno raziskovalno-razvojni center za trajnost KROG vsebinsko sodelovali z Občino Piran in si prizadevali za prijave na projekte in sredstva evropskih skladov z namenom prenove objektov na Krogu, kjer bi Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem vzpostavili stičišče znanosti in stroke. V primeru uspešnega sodelovanja in pridobitve ustreznih sredstev, bi v prostorih in na območju centra na Krogu vzpostavili:

• muzejsko zbirko samostana,
• opazovalna in merilna mesta,
• eksperimentalna polja,
• observatorij, vremenske postajo, merilno mesto za meritve kakovosti zunanjega zraka in padavin,
• projektne pisarne,
• predavalnice in sejne sobe,
• lokalne terenske izpostave posameznih fakultet,
• laboratorije,
• kongresno prizorišče,
• prenočitvene kapacitete za gostujoče raziskovalce,
• info točko,
• idr.

Krog

Institucionalna in konceptualna oblika Interdisciplinarnega nacionalnega raziskovalno-razvojnega centra Krog nad Sečovljami bo določena vzajemno s strani vseh podpisnikov, ob upoštevanju razpisnih pogojev, vključujoč tudi druge akterje v državi, regiji in zamejstvu.

Cilj je oblikovati center, ki bo stičišče znanj in valilnica novih idej na področju trajnosti in digitalizacije ter prenosa znanj v prakso. S predstavniki znanosti, gospodarstva, lokalne skupnosti in civilne družbe si bomo prizadevali za različne oblike dela, kot npr. skupne delavnice, poletne šole, projektne pisarne, dogodke prenosa znanja in drugo. Ob tem bi želeli zagotoviti tudi prostor za zagonska podjetja s področja trajnostnih strategij.

Univerza v Ljubljani in Univerza na Primorskem bosta v roku enega leta od podpisa Pisma o nameri pripravili idejne zasnove in idejne projekte za ustanovitev centra, Občina Piran pa bo poskrbela za vse upravne postopke ter pridobila potrebna soglasja in mnenja za pričetek izvedbe aktivnosti.

V naslednji fazi podpisniki Pisma o nameri načrtujejo skupne prijave projekta na ustrezne razpise za sofinanciranje predvidenih vsebin Interdisciplinarnega nacionalnega raziskovalno-razvojnega centra za trajnost Krog. V primeru uspešne izvedbe vseh načrtovanih aktivnosti bodo podpisniki nato uredili tudi vsa premoženjsko pravna razmerja v zvezi z uporabo kompleksa.