Neresnični prizori Neretve po uničujočih poplavah, ljudje evakuirani zaradi nevarnosti novih poplav

Po uničujočih poplavah po Neretvi plava na tone smeti. V reki najdemo plastiko, gospodinjske aparate in številne druge smeti. Včeraj pozno zvečer se je začela evakuacija prebivalstva z območij, ki so jih minuli konec tedna v severnem delu Hercegovine močno prizadela poplave in skalni podori, saj so napovedane nove padavine.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Uslužbenci Federalne inšpekcije za vode so namreč obiskali akumulacijsko jezero in ugotovili, da vse plavajoče odpadke zbira pregrada HE Grabovica in HE Jablanica, prav tako pa ima Elektroprivreda BiH sklenjeno pogodbo s pooblaščenim podjetjem za odvoz tovrstnih odpadkov.

“Dejavnost zbiranja plavajočih odpadkov se bo nadaljevala do nadaljnjega, trenutno pa ni zabeleženih nobenih posledic za hidroelektrarne”, navajajo v sporočilu za javnost.

Po poplavah

Število žrtev se je povzpelo na 22

Reševalne ekipe, ki iščejo pogrešane v poplavah v Bosni in Hercegovini, so v torek našle še eno truplo, skupno število mrtvih pa se je povzpelo na 22.

Najdena žrtev je umrla na območju naselja Buturović Polje ob obali Jablaniškega jezera. Tam so pred tem našli trupli še dveh žrtev, iščejo pa še dve pogrešani osebi.

Na območju občine Fojnica v srednji Bosni so v hudourniških poplavah umrli trije ljudje, vsi ostali pa v vasi Donja Jablanica na severu Hercegovine, ki je bila v prejšnjih tednih najbolj prizadeta v poplavah. Na hiše v okolici je padla ogromna gmota zemlje in kamenja iz bližnjega kamnoloma.

Tožilstvo Hercegovsko-neretvanske županije je začelo preiskavo, katere cilj je ugotoviti, kako je kamnolom deloval in ali je imel potrebna dovoljenja in soglasja.

Saniranje škode v najbolj prizadetih krajih

Če ne bi bilo dečka bi umrl, on me je prijel za roko in preprečil, da bi me voda odnesla, je rekel prebivalec iz kraja Dusine.

Nemudoma naj se začne z evakuacijo ljudi

Iz kriznega štaba so včeraj zvečer sporočili, da je treba ljudi z ogroženih območij evakuirati najkasneje do 2. ure zjutraj.

Iz Operativnega centra Civilne zaščite Jablanica so za Klix.ba zgodaj zjutraj povedali, da je noč minila mirno in da ni bilo pričakovanih padavin.

Evakuacijske ukrepe so namreč izvedli zaradi opozorila zveznega hidrometeorološkega zavoda, ki je napovedal obilnejše padavine z do 60 litri dežja na kvadratni meter, kar lahko privede do novih hudourniških potokov in zemeljskih plazov na že ogroženih območjih.

Evakuirani prebivalci so bili nameščeni v predhodno organiziranih kolektivnih zavetiščih v šolah in športnih dvoranah, kjer so jim zagotovili postelje, hrano, vodo in osnovne higienske pripomočke.

Po poplavah