13-letni morilec: Počutil sem se zavrnjenega s strani sošolcev in zato sem jih ubil

Morilec iz beograjske šole je bil včeraj prvič po masakru, 3. maja lani, priveden na sodišče, kjer je potekal narok v postopku proti njegovim staršem. Deček je izrekel stavek, ki je v beograjski sodni dvorani povzročil kaos, starši umorjenih otrok pa so bili dobesedno šokirani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Deček, ki je 3. maja lani v Osnovni šoli Vladimirja Ribnikarja v Beogradu hladnokrvno ubil devet učencev in varnostnika, je včeraj prvič pričal na posebnem sodišču v Beogradu v postopku proti njegovim staršem.

Glede na to, da je bil v času kaznivega dejanja star komaj 13 let, namreč ne more biti kazensko odgovoren. Ves ta čas je bil nameščen v psihiatrični ustanovi za mladostnike.

Pred sodiščem so bili ves čas oboroženi policisti s puškami, ki so varovali stavbo. Sojenje je bilo zaprto za javnost, a informacije so vseeno pricurljale v javnost.

Mladoletni morilec je odgovarjal na vprašanja sodišča, tožilstva in zagovornikov oškodovancev, v nadaljevanju pa še na vprašanja družinskih članov umorjenih. Ti so ga lahko videli le prek video povezave, saj so bili v različnih prostorih.

Morilec sošolcev

Krivdo prevalil na starša

Za svoje grozovito dejanje je posredno okrivil svoja starša. Dejal je namreč, da je mati od njega nenehno zahtevala, da mora biti najboljši, kar je zanj predstavljajo velik pritisk.

“Jezila se je in vpila, če nisem bil najboljši. Ker je od mene zahtevala več, sem se jezil nanjo. Njeno vedenje me je prisililo, da sem naredil, kar sem. Če ne bi imel očetovega orožja, ne bi tega storil,« je povedal.

Deček je vztrajal pri izjavi, da je usodnega dne vzel očetovi pištoli, ju pospravil v torbo in odšel v šolo. Odločil se je, da bo zamudil na prvo uro, da bodo učenci v učilnici.

Deček morilec

Njegova izjava povzročila nered v dvorani

Med zaslišanjem Koste K. so posredovali tudi zdravniki, potem ko se je nenadoma sesedel. Potem ko so mu izmerili pritisk, se je sojenje nadaljevalo.

Blic piše, da ga je mati umorjenega dečka Andrije Čikića začela izpraševati, deček pa je prebledel in začel plitvo dihati. Mama umorjenega dečka ga je vprašala, zakaj je to storil.

Med pričanjem je izrekel stavek, ki je povzročil kaos na sojenju, starši umorjenih otrok pa so bili popolnoma v šoku, poroča Telegraf.rs.

“Počutil sem se zavrnjenega s strani sošolcev in zato sem jih ubil. Tistega 3. maja sem prinesel pištolo, da bi to naredil, a vseeno nisem bil prepričan, da bom streljal,” je povedal.

Potrdil je tudi, da ga je oče peljal na strelišče in bil ponosen na njegovo streljanje. Rekel je, da je orožje zlahka našel.

Sojenje se bo nadaljevalo 17. oktobra

Posebno sodišče v Beogradu vodi kazenski postopek proti Miljani in Vladimirju K., medtem ko mladoletni morilec pred sodiščem ne bo odgovarjal za zločine, ki jih je zagrešil, ko je bil star komaj 13 let. Vladimir K. je od 3. maja lani v priporu, dečkova mati pa se brani s prostosti. Prišla je tudi na posebno sodišče, sina pa ni videla več kot leto dni, da ne bi vplivala na njegovo pričanje.

13-letni morilec