Ekološka katastrofa: bo odpadke iz Neretve naplavilo do Dalmacije?

Od modrozelene smaragdne reke, kot se je nekoč reklo Neretvi, ni ostalo ničesar več. Ni zelene barve in smaragdov, ampak le tone odpadkov, ki v rjavi kaluži plavajo proti morju. Takšna je Neretva po naravni katastrofi, ki je v severni Hercegovini zravnala z zemljo cela naselja in vzela človeška življenja.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg tragedij, ki so prizadele številne družine, ki so ostale brez svojih najdražjih in strehe nad glavo, je na obzorju ekološka katastrofa, katere razsežnosti bodo znane šele čez nekaj mesecev, ko se voda zbistri.

Neretva je južno od Jablanice pri Komadinovih polna smeti. Predvideva se, da je plast plavajočih smeti debela več kot meter. Jugo vrti plastične plastenke, ki udarjajo druga ob drugo, in druge trdne odpadke ter ustvarjajo oglušujoč hrup.

Tu so tudi gospodinjski aparati, hladilniki, pralni in pomivalni stroji, v katerih so prebivalci Donje Jablanice do pred nekaj dnevi pomivali svoje obleke in posodo. V kupu smeti plava tudi plinska jeklenka, ki jo je očitno razneslo, preden je našla pot v reko.

Neretva

V tistem kupu najrazličnejših odpadkov je moč opaziti pripadnike Gorske reševalne službe. V gumenjaku se skušajo prebiti skozi smeti. Doma so iz Zenice. Hodijo okoli reke in iščejo pogrešane. Njihov cilj je, kot pravijo, preboj do jezu v Grabovici.

Bo odpadke naplavilo do Jadrana?

Rečna struga je polna gradbenega materiala, plastike, gume, gospodinjskih aparatov, ki plavajo proti Mostarju. Če jih ne bo zaustavil jez na Grabovici in če jih ne bodo pobrali delavci “Elektroprivrede”, bodo naplavine plavale naprej proti Jadranu.

In potem se bo del tega ustavil na obrežju Neretve, tako je bilo ob visokih vodostajih, a to je izredna situacija in nihče ne ve, kako se bo razpletlo.

Okoljevarstvena društva in ustanove so nemočne, saj je fizično nemogoče preprečiti prihod komunalnih odpadkov iz Hercegovine. Preostane jim le pobiranje odpadkov, ki priplavajo mimo.

Poleg onesnaženja struge in bregov reke Neretve je posredno ogroženo tudi zdravje ljudi, saj odpadki več mesecev ostajajo v rastlinju ​​ob obali. Druga težava je negativen vpliv plastike na ribji stalež, saj ribe jedo mikroplastiko kot plankton.