Slovesna obeležitev občinskega praznika Občine Piran (FOTOGALERIJA)

Občina Piran je v petek na osrednji prireditvi “Piranska simfonija” s ponosom obeležila svoj občinski praznik, ki simbolizira spomin na ustanovitev prvega Mornariškega odreda. Slovesnost je potekala v prečudovitem ambientu nekdanjega skladišča soli Grando v Portorožu, kjer so se prepletli umetnost, glasba, turizem in tradicija.

Deli novico s tvojimi prijatelji
V uvodnem nagovoru je župan Občine Piran, Andrej Korenika, nagovoril zbrane s posebnim poudarkom na dosežkih in enotnosti skupnosti: “Letošnji praznik Občine Piran ni zgolj koledarski datum, temveč dan, ko lahko s ponosom ozremo nazaj in ocenimo našo skupno pot. Naša prizadevanja, trud in delo so ustvarili pogoje, da bo naša prihodnost prav tako svetla in uspešna. Dokazali smo, da smo zmožni velikih stvari – da smo trdna in povezana skupnost, pripravljena pomagati drug drugemu. S tem zanosom bomo gradili naprej in zagotovili, da bo vsak posameznik imel priložnost ustvariti dostojno življenje v naši občini. Ponosno vodim tako izjemno skupnost, in vam obljubljam, da bom še naprej vztrajal pri zagovarjanju njenih interesov, kljub vse večjim pritiskom posameznikov z bolj sebičnimi interesi.”
V sklopu slovesnosti so bila podeljena prestižna občinska priznanja, s katerimi je Občina Piran počastila izjemne posameznike, ki s svojim delom in predanostjo pomembno prispevajo k razvoju naše skupnosti. Grb odličnosti v turizmu 2024 je prejel priznani fotograf Jaka Ivančič za njegov izjemen prispevek k promociji piranskega turizma skozi umetnost. Naziv častne občanke je bil podeljen Antoniji – Tončki Senčar za požrtvovalno delo na različnih področjih vzgoje in izobraževanja, dela z mladimi, aktivnosti v humanitarnih združenjih, Zvezi borcev za vrednote NOB, Društvu izgnancev Slovenije. Zlati grb Občine Piran 2024 pa je prejel priznani glasbenik Slavko Ivančić za dolgoletno ustvarjalno delo in izjemen prispevek slovenski glasbeni kulturi ter promociji Občine Piran.
Osrednji govornik večera, Iztok Gustinčič, je v svojem navdihujočem nagovoru opozoril na pomen ljubezni do domačega kraja: “Če želimo, da bodo naš kraj cenili in spoštovali tudi obiskovalci, moramo biti prvi mi tisti, ki ga imamo radi. Naša občina je izjemna, vendar moramo mi, njeni prebivalci, biti prvi, ki bomo prepoznali njeno vrednost.”
Kulturni program, skrbno pripravljen pod režijo Ivana Lobode, je vključil izjemne nastope lokalnih glasbenikov, med katerimi so blesteli Anika Horvat, Drago Mislej – Mef, Jure Lesar, Tomi Purič z MMS band-om ter ugledni pevski zbori, vključno z MePZ Georgios Piran, MePZ Sveta Lucija, Pevskim zborom Giuseppe Tartini in Portoroškim zborom. Sodelovanje številnih kulturnih in umetniških društev je dogodek obogatilo in poudarilo pomen skupnosti.
Vsem občankam in občanom ob tej priložnosti iskreno čestitamo ob prazniku Občine Piran. Ponosni smo na prehojeno pot in dosežke, ki jih delimo skupaj. Praznujmo to posebno priložnost s ponosom na preteklost in z zaupanjem v prihodnost, kjer bomo še naprej gradili močno, povezano in uspešno skupnost.
Ob tej priložnosti pa vas vabimo tudi na ogled razstave fotografa Jake Ivančiča v galeriji Monfort, ki je pred tem v Ljubljani doživela izjemen odziv s kar več kot 40.000 obiskovalci.