To se zgodi enkrat na 50 let: Poplavilo enega najbolj suhih krajev na svetu

V močnih nalivih je prvič po desetletjih poplavilo celo dele Sahare.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Redka poplava je pustila modre lagune vode sredi palm in peščenih sipin v puščavi Sahara, zaradi česar je v nekaterih najbolj suhih predelih sveta kar naenkrat več vode, kot je je bilo v zadnjih petih desetletjih skupaj.

Puščava v jugovzhodnem Maroku je med najbolj suhimi kraji na svetu, kjer pozno poleti le redko dežuje.

Maroška vlada je sporočila, da sta dva dneva dežja v septembru presegla letna povprečja na več območjih, kjer je padlo manj kot 25 centimetrov padavin na leto, vključno s Tato, ki je eno najbolj prizadetih območij. V Tagouniteju, vasi približno 450 kilometrov južno od glavnega mesta Rabat, so v 24-urnem obdobju zabeležili več kot 10 cm dežja.

Nevihte so pustile osupljive slike vode, ki teče skozi saharski pesek med gradovi in ​​puščavsko floro. Nasini sateliti so pokazali, da voda drvi in ​​polni jezero Iriqui, znamenito jezersko dno med Zagoro in Tato, ki je bilo suho 50 let. Po podatkih Nase je tak pojav v regiji tako redek, da je bilo alžirsko jezero, Sebkha el Melah, od leta 2000 do 2021 napolnjeno le šestkrat.

Poplava v Sahari

Toliko dežja ni bilo že 50 let

V puščavskih skupnostih, ki jih obiskujejo turisti, so terenci vozili skozi luže, prebivalci pa so jih začudeno opazovali.

“Že 30 do 50 let je minilo, odkar smo imeli toliko dežja v tako kratkem času,” je dejal Houssine Youabeb iz maroškega generalnega direktorata za meteorologijo.

Takšno deževje, ki ga meteorologi imenujejo ekstratropska nevihta, bi lahko spremenilo potek vremena v regiji v prihodnjih mesecih in letih, saj se v zraku zadržuje več vlage, kar povzroča več izhlapevanja in privablja več neviht, je dejal Youabeb. Šest zaporednih let suše je predstavljalo izziv za večji del Maroka, saj so kmete prisilili, da puščajo polja neobdelana, mesta in vasi pa morajo oskrbovati z vodo.

Poplava v Sahari

Obilica dežja bo verjetno pomagala obnoviti velike podzemne vodonosnike pod puščavo, na katere se zanašajo skupnosti v puščavi. Regionalni jezovi so poročali o rekordni polnitvi septembra. Ni pa jasno, koliko bo septembrsko deževje pomagalo ublažiti sušo, piše CBS News.

Voda, ki teče skozi pesek in oaze, je terjala več kot 20 mrtvih v Maroku in Alžiriji ter poškodovala pridelke kmetov, zaradi česar je morala vlada dodeliti sredstva za nujno pomoč, tudi za nekatera območja, ki jih je prizadel lanski potres.