Policija ovadila predsednika vlade Roberta Goloba zaradi obtožb o vmešavanju v delo policije

Kot je prva poročala Televizija Slovenija, je policija na tožilstvo vložila ovadbo zoper predsednika vlade Roberta Goloba. Premierja naj bi ovadila zaradi suma storitve korupcijskega kaznivega dejanja. Ovadba je povezava z očitki o premierjevem vplivanju na delo policije, kar sta premierju večkrat očitala bivša notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ovadbo je na tožilstvo poslala policija, ki je v predkazenskem postopku skoraj dve leti, vse od odstopa nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, preverjala njene trditve o Golobovem vmešavanju v delo policije, je poročala novinarka TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar.

“Politika mora ostati pred vrati generalnega direktorja policije.” To so besede, s katerimi je notranja ministrica Tatjana Bobnar decembra 2022, takrat že na izhodnih vratih vlade, prvič javno opozorila na po njenem mnenju nedopustno vmešavanje predsednika vlade v policijo.

Tatjana Bobnar je zaradi domnevnih pritiskov odstopila

O pritiskih nanjo in na tedanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je še kot ministrica, ker je zaznala, da bi lahko šlo za sum kaznivega dejanja, obvestila tožilstvo in protikorupcijsko komisijo, nato pa o njih podrobneje spregovorila tudi pred parlamentarno preiskovalno komisijo.

“Premier Golob me je obvestil, da Boštjan Lindav ni opravil naloge glede očiščenja policije, da gre ob tem za izdajo, izpostavil mi je Darka Muženiča in Davida Antoloviča. Zaznala sem, da je premier z direktorjem nacionalnega preiskovalnega urada v neposrednem stiku,” je dejala Bobnar o dobivanju z Muženičem.

Premier Robert Golob se je odzval dan pozneje. Gre za halucinacije, je dejal. “Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,” je dejal Golob. “Tudi sam bom pričal pred komisijo in tukaj se bom ustavil, ker imam dovolj prič in dokazov o tem, kako malo resnice je govorila Tatjana Bobnar,” je dodal.

Golob pred preiskovalno komisijo še ni stopil. Da je opravil pogovor s kriminalisti, pa smo lahko sklepali po tem, ko je tožilstvo konec avgusta obvestilo KPK, da ni več zadržkov, da se premier Golob seznani s spisom KPK-ja o tej zadevi. Policija je svoj postopek peljala pod taktirko pristojnega tožilstva in ga zaključila s kazensko ovadbo.

Ovadili Roberta Goloba

Prvi odzivi na ovadbo

Na vložitev kazenske ovadbe zoper premierja se je za portal N1 odzval pooblaščenec Tatjane Bobnar Luka Švab, ki je poudaril, da je nekdanja notranja ministrica ovadbo podala na pristojno državno tožilstvo, saj je menila, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja.

“Pristojno državno tožilstvo je zadevo posredovalo policiji. Ta je po navodilih in usmeritvah državnega tožilstva očitno zbrala zadostno število dokazov in izjav vseh vpletenih – pri čemer je nedvomno tudi osumljeni imel možnost podati svojo izjavo in svoje videnje dogodkov – ter zaključila, da je sum utemeljen in podala kazensko ovadbo na državno tožilstvo,” je dejal Švab.

Kot so poročali na portalu N1, pa je nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav dejal, da je policija prvotne razloge za sum storitve kaznivega dejanja, o katerih sta govorila z Bobnar, očitno nadgradila in zbrala dokaze, ki so privedli do utemeljenega suma, ki je bil podlaga za vložitev kazenske ovadbe zoper premierja Goloba.

“To pomeni, da so moje izjave in izjave Tatjane Bobnar podprte z dokazi. Tukaj govorimo o predkazenskem postopku, kjer so strokovno usposobljeni organi izvedli vse ukrepe in z dokazi podprli izjave, ki kažejo na to, da je očitno šlo nekaj narobe pri ravnanju predsednika vlade. Utemeljen sum pomeni več kot 50-odstotno verjetnost, da stvar stoji,” je za N1 poudaril Lindav.

Specializirano državno tožilstvo lahko ovadbo zoper predsednika vlade v nadaljevanju postopka zavrže ali pa zahteva uvedbo sodne preiskave. Na vprašanje N1, ali pričakuje, da bo zadeva dobila sodni epilog, Lindav odgovarja, da je za nadaljnji postopek pomembno, da je tožilec že v fazi predkazenskega postopka dajal usmeritve kriminalistom.

Nekdanji začasni šef policije vztraja, da je šlo pri ravnanju predsednika vlade za nedopustne politične pritiske in vmešavanje v delo policije.

“Stojim za vsemi svojimi izjavami, ki sem jih dal. Nikoli jih nisem preklical in nikoli nisem karkoli rekel drugače. S Tatjano Bobnar že ves čas govoriva samo eno resnico, nasprotna stran pa vseskozi manipulira,” je dodal Lindav.

Burni odzivi politikov na ovadbo premierja

Premier Golob se bo na dogajanje odzval v sredo zjutraj v državnem zboru, prvi politični odzivi pa so burni.

“Če se vlada že ne more pohvaliti s tem, da je okrepila avtonomnost in strokovnost policije, pa se lahko predsednik vlade pohvali s kazensko ovadbo. Nauk zgodbe: izogibaj se janšističnih metod in se drži predvolilnih obljub,” je na družbenem omrežju X zapisal podpredsednik SD Luka Goršek. Svojo objavo je kasneje izbrisal.

Na desnici so zadovoljni