300 podpisov za nov referendum v Piranu

V Piranu zbrali 300 podpisov za nov referendum. Zbiral jih je svetnik Davorin Petaros.

Deli novico s tvojimi prijatelji

15. oktobra je piranski občinski svetnik Davorin Petaros začel zbiranje podpisov za referendum. »Zbiramo podpise za referendum o nameravani pozidavi Fiese. Časa imamo le danes,« je zapisal na svoji Facebook strani. To ni njegova prva pobuda, ki jo je sprožil.

Tudi tokrat gre za prostorski načrt, s katerim ima Občina Piran težave, v tem primeru za Zazidalni načrt Fiesa – Pacug. Zazidalni načrt je na zadnji občinski seji svetnikom predstavil zunanji svetovalec Franci Matoz, kot poročajo Primorske novice.

Po Petarosovem mnenju je tokrat šlo za sprejemanje akta brez ustrezne presoje javnosti, kar je še posebej pomembno pri prostorskih načrtih. Kot je še povedal za Primorske novice: »pri OPPN Fiesa, OPPN Pacug in ZN Fiesa gre za izgradnjo turističnega apartmajskega naselja v priobalnem pasu, ki je del kulturne dediščine in kulturne krajine Piranski polotok.  v vsej svoji lepoti in bogastvu prepustili v varovanje in vzdrževanje. Mi potrebujemo zeleno Fieso,« je pojasnil Petaros.

fiesa pacug referendum davorin petaros piran podpisi

Referendum bi izvedli sočasno z referendumom za JEK2

Kar se tiče referenduma, za katerega je v enem dnevu zbral 300 podpisov, je županu predlagal, da se referendum izvede istočasno kot referendum za JEK2, zaradi stroškov in lažje izvedbe. Po drugi strani bo moral župan Andrej Korenika v 30 dneh od vložitve podpisov razpisati »zbiranje podpisov na upravni enoti« .

Druga možnost pa je, da razpiše referendum.