Giro d’Italia prihaja v Slovenijo

Ena od najpomembnejših svetovnih kolesarskih dirk se bo naslednje leto dotaknila tudi Evropske prestolnice kulture.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Italijanski Giro, uradno imenovan Giro d’Italia, je ena izmed najpomembnejših kolesarskih dirk na svetu in spada v trojico največjih etapnih dirk, skupaj s Tour de France in Vuelto a España. Dirka poteka vsako leto, običajno v maju in juniju, ter traja približno tri tedne. Giro d’Italia je znan po zahtevnih etapah, ki vključujejo strme gorske vzpone v Alpah in Dolomitih, kronometre in dolge ravninske etape.

Prihodnji maj bo Giro poklonil svoj dar Evropski prestolnici kulture.

Cilj 14. etape bo na Trgu Evrope/Transalpina med Novo Gorico in Gorico. Novico je potrdil direktor Mauro Vegni, etapo pa napovedal za 24. maj prihodnjega leta.

giro d'italia kolesarska dirka v sloveniji

Giro d’Italia se lahko začne v Trstu po osmih letih

Dogajanje v zakulisju letošnje dirke Giro d’Italia je zelo pestro, saj se govori o spremembah trase. Čeprav je bil dolgo časa kot favorit za uvod v dirko predviden Trapani na Siciliji, so zdaj vse glasnejše govorice, da bi se Giro lahko začel v Trstu.

Deželna vlada Furlanije – Julijske krajine je vključena v organizacijo in pripravlja investicije, da bi Giro vrnila v to pristaniško mesto. Zadnjič je Trst gostil kolesarje leta 2014, ko je Luka Mezgec dosegel prvo slovensko etapno zmago na tej prestižni dirki.

Istrski maraton letos privabil več kot 750 navdušenih kolesarjev (FOTOGALERIJA)