V torek nova podražitev goriv

Kot poroča časopis Finance, v torek pričakujemo vnovično podražitev goriv.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jutri nas čakajo nove cene naftnih derivatov, pri čemer se napoveduje podražitev. Časopis Finance poroča, da je najbolj verjetno, da bomo priča višjim cenam. Čeprav so v poletnih mesecih na trgih beležili izrazit padec cen goriv, se je ta le deloma odrazil v trenutno reguliranih cenah. Kljub dvigom dajatev so cene še vedno nižje kot v prvem delu poletja.

Koliko bo stal liter bencina?

»Če vlada ne poseže v dajatve, pričakujemo, da bo liter bencina stal približno 1,50 evra, kar pomeni dvig za približno pet centov nad junijske ravni. Takrat so sicer cene nafte in derivatov na trgih začele padati, a tega v maloprodajnih cenah zaradi vladnih posegov v Sloveniji nismo veliko občutili,« so zapisali na spletni strani.

Kaj pa dizel?

Kar se tiče cen dizla, se tudi tam pričakuje podražitev, ki bi lahko imela širši vpliv na uporabnike in gospodarstvo. »Po osrednji napovedi pričakujemo, da bi cena litra dizla lahko poskočila za nekaj več kot dva centa, kar pomeni, da bo po enomesečnem obdobju, ko je cena padla pod 1,50 evra, ponovno presegla to raven. Natančneje, pričakujemo, da se bo cena povzpela na približno 1,52 evra,« so pojasnili.

Dvig cen dizla bi lahko še posebej vplival na prevoznike in podjetja, ki so odvisna od dostave blaga, saj bo to posledično povzročilo višje stroške transporta. Prav tako bi se podražitev dizla lahko odrazila v cenah živil in drugih potrošniških dobrin, ki so odvisne od logistike in distribucije.