Nad Krasom v objektiv ujeli komet

Te dni so številni ljubitelji astronomije navdušeni zaradi kometa, ki ga imamo priložnost videti s prostim očesom.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Komet Tsuchinshan-ATLAS bo mogoče opazovati do sredine tega tedna. Nato se bo izgubil, njegov prihod pa lahko ponovno pričakujemo šele čez 80.000 let. Prav zato so mnogi ljubitelji astronomije te dni pustili vse obveznosti ob strani, da bi lahko spremljali to čudovito dogajanje na nebu.

Kot so sporočili iz Neurje.si, smo najboljši trenutek za opazovanje kometa imeli v nedeljo zvečer. Takrat so nastale tudi te fotografije avtorja Karena Žerjal Zorzuta, ki je v svoj objektiv ujel komet nad Krasom.

Tako so odkrili komet

Svetli komet Tsuchinshan-ATLAS, imenovan tudi C/2023 A3, je nebesno telo, ki je vzbudilo veliko zanimanje med astronomi in ljubitelji astronomije. Odkrit je bil januarja 2023 in zaradi svojih značilnosti obeta postati ena izmed najbolj opaznih nebesnih pojavov tega leta.

Ta komet so neodvisno odkrili dva različna observatorija: Tsuchinshan, kitajski observatorij, in projekt ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), ki ima svoje teleskope na Havajih. Prav zaradi teh dveh odkritij je komet dobil svoje posebno ime Tsuchinshan-ATLAS.