Vsako leto 25. oktobra praznujemo World Pasta Day – dan, posvečen testeninam kot simbolu italijanske kulinarične dediščine in mednarodnega druženja.
Italija prestolnica testenin
Italija ostaja svetovna prestolnica testenin in zaseda prvo mesto v porabi – povprečni Italijan letno zaužije kar 23,3 kilograma testenin. Sledijo Tunizija, Venezuela in Grčija. Italija je tudi vodilna v proizvodnji testenin z več kot 3,9 milijona ton letno, od katerih več kot polovico izvozi v več kot dvesto držav po vsem svetu.
Špageti med najbolj priljubljenimi
Raziskava Touring Cluba Italia razkriva, da tujci, ki obiščejo Italijo, najraje okušajo klasične italijanske jedi na bazi testenin. Najbolj priljubljeni so špageti alla carbonara, sledijo jim lazanja alla bolognese in testenine s paradižnikovo omako. Med najbolj priljubljenimi so tudi bucatini all’amatriciana, tortelini v juhi in trofie s pestom. Sicer vsi vemo, da za pripravo testenin obstaja ogromno zanimivih receptov.
Dolge testenine pred kratkimi
Po priljubljenosti oblik testenin med tujci prednjačijo dolge testenine (46 %), kot so špageti in bucatini, sledijo kratke testenine (17 %), 38 % pa nima posebne preference.