Po mnenju nutricionistke Jessice Swift Harrell je buča pogosto spregledana, čeprav ima številne funkcionalne koristi za naše zdravje. “Buča je polna antioksidantov, še posebej beta-karotena, ki uničuje proste radikale in se bori proti vnetjem, ki lahko resno škodijo našemu zdravju,” je Harrell povedala za Good Housekeeping.
Buča je bogata z vlakninami, ki stabilizirajo raven sladkorja v krvi, uravnavajo prebavo in hranijo črevesno mikrobioto. Poleg tega vsebuje vitamine A, C in E, nujne za krepitev imunosti, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih. Antioksidanti in polifenoli, ki jih vsebuje buča, delujejo proti oksidativnemu stresu, kar lahko pomaga pri preprečevanju različnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, rakom in srčno-žilnimi težavami.
Tudi bučna semena so zdrava
Prava zakladnica zdravja so tudi bučna semena. Bogate so z nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot sta linolna in oleinska kislina, ki lahko pomagajo zmanjšati slab holesterol in ščitijo srce. Beta karoten iz buče prispeva tudi k zdravju oči in lahko zmanjša tveganje za težave z vidom v starosti.
Vlaknine v bučah upočasnjujejo vstop sladkorja v krvni obtok in preprečujejo nenadne skoke krvnega sladkorja, kar je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo ohraniti stabilno raven energije čez dan.
Nekaj receptov iz tega živila smo zbrali tudi v naši rubriki Kulinarika.