Izola: kjer srca različnih svetov bijejo kot eno (VIDEO)

Turistično združenje Izola je predstavilo kampanjo Izola za vse, ki spodbuja spoštovanje raznolikosti. Izola beleži izboljšanje turističnih kazalnikov v primerjavi z lanskim letom in uvaja novosti v promociji kulinarike s poudarkom na trajnosti.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na današnji novinarski konferenci je TZ Izola predstavilo kampanjo Izola za vse, osrednji komunikacijski steber promocije destinacije v letu 2025. Kot pravi Luca Stančič Kodarin, ki je zasnovala kreativni koncept: »Kampanja krepi identiteto Izole kot destinacije, ki ceni raznolikost, spoštuje tradicijo in obenem vabi k novim doživetjem. S poudarkom na spoštovanju in povezanosti spodbuja obiskovalce, da doživijo Izolo v vsej njeni lepoti.«

Novinarska Izola za vse

Osrednji element kampanje je nov promocijski video z naslovom Izola: kjer srca različnih svetov bijejo kot eno. Video poudarja raznolikost, avtentičnost in toplino kraja, izpostavlja raznolike profile obiskovalcev in domačinov ter predstavlja unikatna doživetja – od tradicionalnih, kot je obisk Izolane, skok na tržnico ali sladoled, do igre Pozabljena izolska skrivnost, pa do nekoliko drugačnih, do sedaj neizpostavljenih, kot so obisk tatu studia ali večerna zabava na barki. Video tako združuje tradicionalne vrednote s sodobnimi izkušnjami, ki ponujajo nekaj novega.

Izola za vse Dragan Zlatanovic

Obiskovalce, ki v aktivnostih uživajo, v dinamičnem prepletu povezuje s čudovito izolsko kuliso in nasmejanimi domačini. Video je avtentičen tudi zaradi domačinov, ki so v večini primerov prevzeli vlogo obiskovalcev v videu, s čimer TZ Izola utrjuje sodelovanje z lokalno skupnostjo. Prav povezava med obiskovalci in domačini namreč ustvarja pristen značaj Izole.

Vlogo v videu je prevzel tudi slabovidni glasbenik, Izolan Aleksander Novak, ki je novinarsko konferenco popestril z glasbeno točko.

V prvi fazi projekta Izola za vse pa ni nastal le promocijski video. Posnete so bile tudi nove fotografije in postavljene štiri tematske pristajalne strani, ki nagovarjajo različne profile obiskovalcev – od mladih (po duši), do seniorjev, družin in gibalno oviranih. Fotografije je posnel Dragan Zlatanović, produkcija Kleva Films pa je poskrbela za video.

Dnevi beneške kulinarike in ogled dobrih praks v Chioggi

Kulinarika je eden pomembnejših motivov za obisk Izole skozi vse leto, zato na TZ Izola namenjajo veliko pozornosti njeni promociji. Konec novembra, natančneje 29. novembra, bodo prvič organizirali nov sklop kulinaričnih dni, posvečenih beneški kulinariki, ki bodo v izbranih gostilnah in restavracijah potekali do 15. decembra 2024. Promocijo Dnevov beneške kulinarike omogočajo sredstva projekta ReVerT, v okviru katerega v Izoli poteka obnova nekdanje beneške palače na Verdijevi ulici, znane kot Podestatova palača.

V sklopu tega projekta so s poznavalcem beneške kulinarike Raffaelem Boniventom in kuharjem Christianom Scarpo že izvedli dve delavnici za izolske gostince, naslednji teden pa bodo obiskali tudi Chioggio v Beneški laguni, kjer si bodo izolski ponudniki ogledali primere dobrih praks s poudarkom na trajnosti in inovativnih pristopih pri ohranjanju tradicije. Ta obisk bo omogočil izmenjavo znanja in izkušenj ter prispeval k večji trajnostni usmerjenosti (kulinarične) ponudbe v Izoli.

Izola dober obisk beležila tudi jeseni

Izola je v prvih desetih mesecih letošnjega leta presegla mejnik pol milijona turističnih nočitev. Obiskalo jo je 146.163 gostov, ki so skupaj ustvarili 527.631 nočitev. V primerjavi s preteklim letom je to pomeni 3 % rast števila prihodov in 1 % rast števila prenočitev.

Povprečna doba bivanja je bila 3,6 dni. Primerjava s predkoronskim letom 2019 je veliko bolj spodbudna, saj beležijo v Izoli 9 % več prihodov in 8 % več prenočitev.

Domači gosti so ustvarili 50% vseh prenočitev in 44% vseh prihodov. Med tujimi obiskovalci so po številu prenočitev na prvem mestu nemški gosti, sledijo Avstrijci, Čehi, Madžari, Italijani, Poljaki, Francozi, Slovaki in ostali.

Sicer na Turističnem združenju Izola izpostavljajo izjemno dober obisk v spomladanskih in jesenskih mesecih. Oktobra so v primerjavi z lanskim letom zabeležili 13 % več prihodov in 3 % več nočitev.