Čeprav je vedno najbolje slediti navodilom recepta in pazljivo meriti količino soli, pa vsi včasih naredimo napako. Če ste se znašli v tej situaciji, upoštevajte naslednje nasvete.
Poskusite malo sladkorja
Včasih lahko že ščepec belega ali rjavega sladkorja naredi čudež. Sladko in slano sta kombinacija, ki pogosto uravnoteži okus jedi. Prav tako lahko uporabite sladila, kot je javorjev sirup, da omilite prekomerno sol.
Dodajte krompir
Eden najbolj znanih trikov za popravljanje preveč slanih jedi je dodajanje krompirja. V juhe, enolončnice ali podobna jeda preprosto dodajte nekaj koščkov surovega krompirja. Krompir bo vpijal odvečno tekočino, vključno s soljo, in pomagal zmanjšati slanost.
Dodajte kisline
Kisli sestavini, kot sta limonin ali limetin sok ter jabolčni kis, lahko zmanjšata intenzivnost slanosti. Prav tako lahko pomagajo izdelki na osnovi paradižnika, kot so omake ali paste, saj paradižnik naravno vsebuje kisline, ki uravnotežijo okus.
Uporabite začimbe in kremaste sestavine
Za jedi, kot so enolončnice ali musake, lahko dodate sestavine, kot so kisla smetana, sveži sir ali avokado. Ti kremasti dodatki ne le da pomagajo ublažiti slanost, temveč tudi prispevajo k bogatemu okusu.