Pet ključnih nasvetov za popolno kvašeno testo

Hladnejši del leta je rezerviran za peko različnih peci. Pred nami je praznični čas, v katerem si bo marsikdo zaželel na svoji mizi tradicionalne potice ali drugih peciv, za katere je skupno kvašeno testo.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je priprava kvašenega testa težava, je v resnici zelo preprosta. Tukaj vam predstavljamo najpomembnejše namige, ki vam bodo pomagali, da bo vaše vzhajano testo vsakič popolno.

1. Preverite rok uporabnosti kvasa
Ključna stvar pri pripravi kvašenega testa je kvas. Bodite pozorni na njegov rok uporabe, saj lahko z uporabo starega ali pokvarjenega kvasa pride marsikaj narobe. Ko se svež kvas pokvari, boste na njem opazili sledi plesni, kvas pa bo dišal po kislem. Testo lahko sicer še vzhaja, vendar bo pustil zelo neprijeten vonj, zato se takšnemu kvasu raje izogibajte.

2. Aktivirajte kvas
Če uporabljate svež kvas, ga obvezno aktivirajte, preden ga dodate v moko. V nekaj žličk mlačne vode ali mleka damo malo sladkorja in moke, dodamo nadrobljen kvas in mešamo toliko časa, da se vse poveže, nato pustimo vzhajati približno 10 minut. Tekočino, ki jo uporabljate za aktivacijo (mleko ali vodo), vedno ločite od količine, ki je predvidena za pripravo testa po receptu, ne dodajajte dodatne tekočine mimo recepta.

Čeprav instant kvasa praviloma ne smemo aktivirati in ga lahko kar dodamo v moko, mnogi slaščičarji in peki menijo, da ga je vseeno bolje pred uporabo aktivirati na enak način kot sveži kvas. Tako boste videli, ali je vaš kvas zdrav in primeren za uporabo.

3. Toplo vs. hladno
Naše babice so nas vedno “strašile”, da testo ne bo vzhajalo, če je prostor, kjer ga delamo, hladen. Vendar mraz kvašenega testa res ne moti. To dokazuje dejstvo, da vzhajano testo za številne recepte počiva v hladilniku več ur, včasih celo noč, in brez težav vzhaja. Mraz lahko morebiti upočasni vzhajanje testa, saj zdravemu kvasu nič ne bo stalo na poti, niti nizke temperature.

4. Sol stran od kvasa

Sol in kvas se ne marata. Natančneje, sol lahko prepreči fermentacijo kvasa in tako prekine proces vzhajanja testa. Zato soli nikoli ne dajajte neposredno na kvas. V moko najprej dobro vmešamo samo kvas, nato dodamo ostale sestavine, kot so tekočina in/ali jajca, ter dodamo sol.

5. Kvašeno testo premesiti ali ne?

V številnih receptih, na primer za orehove in makove potice, boste našli navodila, kako premesiti testo po vzhajanju in pred valjanjem. Ne, tega ti ni treba narediti. Pravzaprav, zakaj bi odstranili ves zrak iz testa, zaradi katerega ste ga sploh vzhajali? Vzhajano testo samo preložite na podlago in brez mešanja razvaljate.

Več kulinaričnih nasvetov v naši rubriki Kulinarika.