Se je treba izogibati alu foliji?

Aluminijasta folija je nepogrešljiv del mnogih kuhinj, uporabna za oblaganje pekačev in zavijanje ostankov hrane. Vendar je aluminij še vedno kovina in pride v tesnem stiku z vašo hrano. Postavlja se vprašanje – ali je aluminijasta folija škodljiva?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kuhanje z aluminijasto folijo poveča vašo izpostavljenost tej kovini. Medtem ko večina ljudi s tem nima težav, lahko pretirana izpostavljenost aluminiju povzroči težave, še posebej pri otrocih in ljudeh z določenimi zdravstvenimi težavami.

Ali je aluminijasta folija strupena?

Vsakič, ko kuhate v foliji, se majhna količina aluminija prenese v hrano, ki jo jeste. Vendar je to le majhen del skupne količine aluminija, ki ste mu izpostavljeni vsak dan.

Čeprav se tega morda ne zavedate, je aluminij skoraj povsod – naravno se pojavlja v vodi, ki jo pijete, in zraku, ki ga dihate. Prisoten je tudi v hrani, ki jo uživate, in je dodan kot konzervans v nekaterih pakiranih izdelkih. Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) povprečna odrasla oseba v ZDA dnevno s hrano zaužije od 7 do 9 mg aluminija, piše Livestrong.com. Koliko aluminija pride v vašo hrano pri kuhanju z aluminijasto folijo, je odvisno od vrste hrane, ki jo pripravljate in načina kuhanja.

Ali aluminijasta folija vpliva na hrano?

Pri kuhanju z aluminijasto folijo lahko majhne količine aluminija preidejo v hrano, zlasti če kuhate kisla živila, kot so citrusi ali paradižniki, uporabljate visoke temperature ali uporabljate dolgotrajno kuhanje. Glede na študijo iz septembra 2019, objavljeno v reviji ‌Food Science & Nutrition‌, lahko folija poveča raven aluminija v nekaterih živilih (kot so marinirane ribe) do 40-krat.

anonymous 438427 1280

Vendar pa je tudi ob teh povečanjih izpostavljenost aluminiju običajno pod varnimi ravnmi, ki jih priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), pravi nutricionistka Jackie Newgent. Zahvaljujoč ledvicam se večina aluminija izloči iz telesa z blatom in urinom.

Potencialna zdravstvena tveganja aluminija

Medtem ko je kuhanje z aluminijasto folijo na splošno varno za večino ljudi, morajo biti nekatere skupine, kot so otroci in ljudje z ledvičnimi boleznimi, bolj previdni, saj njihova telesa težje izločajo aluminij.

Dolgotrajna izpostavljenost visokim stopnjam aluminija lahko moti absorpcijo kalcija in železa, kar lahko negativno vpliva na zdravje kosti, rast in razvoj ter transport kisika v telesu.

Ljudje z boleznijo ledvic ne morejo učinkovito izločati aluminija, kar lahko povzroči njegovo kopičenje v telesu in negativno vpliva na kosti in možgane.

Nekatere raziskave kažejo, da lahko visok vnos aluminija poveča tveganje za Alzheimerjevo bolezen, vendar ni jasnih dokazov, ki bi to potrdili.

Kakšne so alternative?

Papir za peko (predvsem nebeljen): Varen do 230°C in odličen za peko.

Silikonske podloge in pokrovi: odporni na visoke temperature in varni za hrano.

Užitni listi: koruzni olupki, listi vinske trte ali bananini listi dodajo okus hrani pri kuhanju.

Stekleni in porcelanasti pribor: Čeprav je dražji, je popolnoma varen in ne sprošča kemikalij.

Nasveti za varno kuhanje z aluminijasto folijo

Med kuhanjem se izogibajte kisli hrani, soli in začimbam. Dodajte jih po pripravi.

Pečemo pri nižjih temperaturah (pod 200 °C) in skrajšamo čas pečenja.

Uporabite dvojno zaščito: Živila najprej zavijte v peki papir in nato v folijo.

Hrane, ki je ne bi smeli dajati v mikrovalovno pečico