Blodpalt
Najslabše ocenjena jed na svetu je blodpalt, ki ima oceno 1,6. Gre za jed s severa Evrope iz Laponije.
Te finsko-švedske cmoke so narejeni iz rženega ali ječmenovega moke in pomešani z živalsko krvjo – nekoč se je dodajala krv sobov, danes pa je svinjska krv najpogostejša.
Včasih se blodpalt polni s praženimi gobami in slanino, kuha pa se v mesni juhi. Najpogosteje se postreže kot priloga k jedem z brusničnim džemom.
Bocadillo de sardinas
Na drugem mestu najslabše ocenjenih jedi se je znašel španski sendvič bocadillo de sardinas, ki ima oceno 1,9 od skupnih 5.
Gre za sendvič, ki je najpogosteje narejen iz dolgega kruha barra de pan, polnjen pa je s sardelami. Lahko uporabite sardele v olju, marinadi ali omaki iz paradižnika. V sendvič lahko dodate tudi kuhana jajca, avokado, olive, majonezo, gorčico, jogurt, gobe in druge podobne sestavine.
Calskrove
Španskemu sendviču bocadillo de sardinas sledi zanimiva in nenavadna švedska jed calskrove. Calskrove je v bistvu calzone, vendar polnjen z hamburgerjem in ocvrtimi krompirji, kar je precej nenavadna kombinacija za to vrsto jedi. Gre za izum restavracije Tre Kroner v Skellefteåu, ki je nastal kot odgovor na zabavo, kjer se gostje niso mogli odločiti, ali naj naročijo pico ali hamburger.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela je tradicionalna baskovska jed, ki vsebuje edinstveno sestavino – mlade jegulje, ki so znane po tem, da so drage in redke. Mlade jegulje se dušijo v oljčnem olju, skupaj s česnom, čilijem in soljo v posebni plitvi glinasti posodi, imenovani cazuela. V tej posodi se česen in čili najprej popečeta v oljčnem olju, da sprostita svoje okuse, nato pa se dodajo jegulje, ki se med dušenjem počasi prepojijo z bogatimi začimbami.
Jed se običajno postreže neposredno iz cazuele, kjer še vedno bruha in diši, tradicionalno pa jo jemo z leseno vilico.
Jellied eels
Na petem mestu je spet jed, ki vsebuje jegulje. Gre za različico želeja iz jegulj, ki prihajajo iz Anglije, pripravljene pa so že od 18. stoletja.
To jed je bila nekoč izjemno poceni – jegulje so lovili v Temzi, narezali na manjše kose, skuhali v loncu z začimbami, nato ohladili in postregli. Danes se pripravijo z želatino in začinijo z belim poprom in kisom.