Odkar so postale svetovna uspešnica, so cimetove rolice v mrzlih zimskih dneh postale priljubljena poslastica mnogih tudi pri nas, saj se odlično podajo k skodelici kave, čaja, kakava, kuhanega vina ali rumovega punča.
In samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo ta kombinacija okusov znašla v kakšnih novih sladicah. Najbolj odmeven recept do zdaj je cimetova torta.
Za osnovo:
2 skodelici zdrobljenih piškotov (najboljši so Speculas)
1⁄2 skodelice masla, stopljenega
1 čajna žlička mletega cimeta
Za kremo:
220 gramov kremnega sira sobne temperature
1 1⁄2 skodelice sladkorja
1 1⁄2 skodelice smetane
3 velika jajca
1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
1 čajna žlička mletega cimeta
Za zgornjo skorjo:
1⁄4 skodelice masla, stopljenega
1⁄2 skodelice rjavega sladkorja
1 žlica mletega cimeta
listnato testo
Priprava:
Pečico segrejemo na 180 C.
Okrogel pekač namažemo s stopljenim maslom.
V skledi zmešajte zdrobljene piškote, stopljeno maslo in cimet ter mešajte, dokler zmes ni gladka. Dobljeno tortno osnovo vlijemo v model, razporedimo po celotni površini, nato pa jo s kozarcem nežno, a enakomerno vtisnemo v dno modela. Pečemo v ogreti pečici 8 do 10 minut. Odstranite in pustite, da se ohladi, vendar ne odstranite okvirja modela!
V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo sir, da postane fino kremast. Postopoma dodajamo sladkor in mešamo, dokler zmes ni gladka. Zmesi dodajajte eno za drugo smetano, stepena jajca, vanilijev ekstrakt in cimet. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo čez skorjo v pekaču.
Za cimetovo rolico na vrhu torte v skledi zmešamo maslo, sladkor in cimet. Dobljeno zmes preložimo v slaščičarsko vrečko.
Listnato testo na tanko razvaljamo in obložimo z zmesjo iz vrečke za dekoriranje. Nato testo zvijemo, kot bi delali štrudelj, ga zvijemo kot pito in položimo na kremo v modelu.
Pečemo na spodnji rešetki od 55 do 65 minut, odvisno od moči pečice. Ko je peka končana, odprite vrata pečice in pustite, da se cheesecake ohladi (približno eno uro).
Cheesecake prestavite v hladilnik, dokler se ne strdi, vsaj dve uri, najbolje pa čez noč.