Katera živila je treba zavreči
Strokovnjak za varnost hrane Richard Fuchs z Univerze v Greenwichu je dejal, da so najnevarnejši izdelki s plesnijo oreščki, žita in jabolka. Takoj jih je treba vreči v koš za smeti.
Takšni izdelki lahko sprožijo alergijski odziv. Pomembno je vedeti, da je plesen najbolj nevarna za otroke, starejše in nosečnice.
Strokovnjak je opozoril, da lahko plesen proizvaja tudi strupene spojine, imenovane mikotoksini.
Pomembno si je zapomniti, da mehkejši kot je izdelek, lažje prodre plesen vanj. Pri tem nastajajo mikroskopske nitaste strukture. S prostim očesom niso vidne.
Zavreči je treba tudi jagodičevje, marmelade in mehki sir, ki so se začeli kvariti.
Katera živila lahko shranite
Korenje, čebulo ter drugo trdo sadje in zelenjavo lahko rešite pred plesnijo – dovolj je, da odrežete poškodovano mesto.
Če na trdem siru, ki je bil nekaj časa v hladilniku, opazite sledove plesni, ga lahko pojeste, če pred tem odrežete 3-4 centimetre od prizadetega območja.
Če ste pomotoma pojedli zastarel kruh ali drug izdelek s plesnijo, zdravniki priporočajo, da takoj vzamete zdravilo za želodec.
Kako poskrbeti za varno hrano
Plesni na hrani se lahko izognete z upoštevanjem naslednjih nasvetov:
Hladilnik naj bo vedno čist.
Zelenjavo, sadje in druga živila je treba redno pregledovati, gnil0 in pokvarjeno pa zavreči.
Za shranjevanje živil uporabljajte posode – te preprečujejo, da bi vanje vstopile spore in se razmnoževale.
Ne kupujte živil, na katerih ni naveden datum izteka roka uporabnosti ali katerih rok uporabe je potekel.