Teh izdelkov ni mogoče shraniti, če se je pojavila plesen

Plesen je skoraj vedno povezana s pokvarjeno hrano, ki je nevarna za uživanje. Vendar se plesen pojavlja v različnih oblikah. Nekatera od teh živil je mogoče rešiti tako, da prizadeti del preprosto odrežete. Nekatera pa je treba takoj zavreči.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Katera živila je treba zavreči

Strokovnjak za varnost hrane Richard Fuchs z Univerze v Greenwichu je dejal, da so najnevarnejši izdelki s plesnijo oreščki, žita in jabolka. Takoj jih je treba vreči v koš za smeti.

Takšni izdelki lahko sprožijo alergijski odziv. Pomembno je vedeti, da je plesen najbolj nevarna za otroke, starejše in nosečnice.

Strokovnjak je opozoril, da lahko plesen proizvaja tudi strupene spojine, imenovane mikotoksini.

Pomembno si je zapomniti, da mehkejši kot je izdelek, lažje prodre plesen vanj. Pri tem nastajajo mikroskopske nitaste strukture. S prostim očesom niso vidne.

Zavreči je treba tudi jagodičevje, marmelade in mehki sir, ki so se začeli kvariti.

plesen

Katera živila lahko shranite

Korenje, čebulo ter drugo trdo sadje in zelenjavo lahko rešite pred plesnijo – dovolj je, da odrežete poškodovano mesto.

Če na trdem siru, ki je bil nekaj časa v hladilniku, opazite sledove plesni, ga lahko pojeste, če pred tem odrežete 3-4 centimetre od prizadetega območja.

Če ste pomotoma pojedli zastarel kruh ali drug izdelek s plesnijo, zdravniki priporočajo, da takoj vzamete zdravilo za želodec.

plesen

Kako poskrbeti za varno hrano

Plesni na hrani se lahko izognete z upoštevanjem naslednjih nasvetov:

Hladilnik naj bo vedno čist.

Zelenjavo, sadje in druga živila je treba redno pregledovati, gnil0 in pokvarjeno pa zavreči.

Za shranjevanje živil uporabljajte posode – te preprečujejo, da bi vanje vstopile spore in se razmnoževale.

Ne kupujte živil, na katerih ni naveden datum izteka roka uporabnosti ali katerih rok uporabe je potekel.

zdravje plesen