S staranjem postaja skrb za zdravje vse pomembnejša. To vključuje redno telesno dejavnost, uravnoteženo prehrano in druge zdrave navade. Vendar pa obstajajo tako zdrave kot nezdrave prehranjevalne navade, ki vplivajo na telo.
Nezadostno uživanje prebiotikov
Probiotiki so snovi, ki podpirajo zdravje črevesja in hormonsko ravnovesje. Nutricionistka Cara Landau ugotavlja, da se s staranjem zmanjšuje raznolikost črevesne mikroflore, kar lahko vpliva na presnovo, sitost in telesno težo.
Za ohranjanje koristnih bakterij v črevesju je priporočljivo v prehrano vključiti živila, bogata s prebiotiki: čebulo, česen, po kuhanju ohlajen krompir in riž, surove ovsene kosmiče, stročnice, lečo, indijske oreščke in pistacije.
Prekomerno uživanje sladkorja
Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da se sladkor znajde v vaši prehrani tudi v živilih, kjer ga ne bi pričakovali – v omakah, prelivih in pecivu. Prekomerno uživanje skritega sladkorja lahko povzroči zdravstvene težave.
Da bi zmanjšali njegovo uživanje, je treba pozorno prebrati sestavo živil in se izogibati tistim, v katerih je sladkor naveden kot ena od prvih sestavin.
Pomanjkanje omega-3 in rastlinskih sterolov
Poleg izogibanja nezdravim živilom je pomembno, da smo pozorni tudi na koristna hranila. Nutricionisti opozarjajo, da s staranjem hormonska obramba srca slabi, zato je pomembno uživati več omega-3 in rastlinskih sterolov.
Dobri viri omega-3 so divje mastne ribe, morske alge, konopljina semena, orehi in lanena semena ter obogatena živila.
Nezadosten vnos beljakovin
Beljakovine imajo ključno vlogo pri ohranjanju mišične mase, moči kosti in nadzoru telesne teže. Nutricionistka Courtney D’Angelo poudarja, da je telo po 60. letu starosti bolj nagnjeno k izgubi mišične mase, pomanjkanje beljakovin pa lahko ta proces pospeši.
Da bi zagotovili ustrezen vnos beljakovin, morate v svojo prehrano vključiti jajca, lososa, govedino iz pašne reje, piščanca in purana. Beljakovine v prahu lahko dodate tudi jutranji kavi ali ovsenim kosmičem.
Premalo pitja vode
S staranjem se zmanjša občutek za žejo, zato so starejši ljudje pogosteje izpostavljeni dehidraciji. Nutricionistka Lisa Young opozarja, da je pomembno nadzorovati zadosten vnos vode, tudi če niste žejni.
Pozni obroki
Veliko ljudi se ne zaveda, da lahko pozna večerja negativno vpliva na zdravje, tudi če je hrana zdrava.
Lisa Young opozarja, da je pozno prehranjevanje povezano z uživanjem predelane hrane in lahko privede do povečanja telesne teže, nihanja ravni sladkorja v krvi in povečanega tveganja za sladkorno bolezen.
Nizka vsebnost vlaknin v prehrani
Ena najslabših prehranskih navad je, da ne zaužijemo dovolj vlaknin, ki so bistvene za prebavo in splošno zdravje.
Cara Landau priporoča uživanje netopnih vlaknin, ki podpirajo normalno prebavo, in topnih vlaknin, ki pomagajo nahraniti črevesne bakterije in zmanjšujejo vnetja.
Jagodičevje, ovsena kaša, jabolka, fižol in čičerka so dobri viri vlaknin, ki jih morate redno vključevati v svojo prehrano.