Povečan vnos tega vitamina zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov

Znano je, da ledvični kamni povzročajo izjemno bolečino, njihov nastanek pa je lahko izjemno neprijetna izkušnja. Čeprav ni zajamčenega načina, da bi se jim popolnoma izognili, lahko nekatere spremembe v prehrani in življenjskem slogu pomagajo zmanjšati tveganje. Nove raziskave kažejo, da povečan vnos niacina (vitamin B3) lahko zmanjša verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta študija raziskuje povezavo med prehrano, bogato z niacinom, in pojavnostjo ledvičnih kamnov, kar odpira možnost druge preventivne strategije proti temu bolečemu stanju.

Raziskovalci so analizirali podatke iz Nacionalne raziskave o zdravju in prehrani (NHANES), zbrane med letoma 2007 in 2018. Študija je vključevala 28.508 preiskovancev s povprečno starostjo 47 let, podatke o prehrani pa so zbirali s pomočjo 24-urnih zapisov o vnosu hrane. Udeleženci so odgovarjali tudi na vprašanja o svoji zgodovini ledvičnih kamnov.

Z naprednimi statističnimi metodami so raziskali morebitno povezavo med vnosom niacina in pojavnostjo ledvičnih kamnov, piše EatingWell.

Pri ljudeh, ki zaužijejo manj vitamina B3, je tveganje za kamne večje

Analiza podatkov je pokazala, da so ljudje z ledvičnimi kamni pogosteje moški, starejši, belci, ljudje z višjimi dohodki, kadilci in ljudje z visokim krvnim tlakom ali sladkorno boleznijo. Ugotovljeno je bilo tudi, da imajo ljudje, ki uživajo manj niacina, večje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Tisti, ki so zaužili največje količine niacina, so imeli za 22 odstotkov manjše tveganje za nastanek kamnov, še posebej pa je bil ta učinek izrazit pri mlajših od 60 let. Raziskovalci domnevajo, da lahko antioksidativne in protivnetne lastnosti niacina igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju nastajanja kalcijevih kristalov, ki so pogost vzrok za ledvične kamne.

Čeprav se ugotovitve zdijo obetavne, znanstveniki poudarjajo, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je niacin neposredni vzrok za zmanjšano tveganje. Drugi dejavniki, kot so hidracija, genetika in zdravstveno stanje preiskovancev, bi lahko vplivali na rezultate. Vendar je lahko povečanje vnosa niacina s prehrano eden od načinov za zmanjšanje tveganja. Živila, bogata z niacinom, so piščančje prsi, tuna, puran, arašidi, gobe, rjavi riž in losos.

Preden se odločite za prehranska dopolnila, se je sicer priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Sobotni recept: Tuna z balzamičnim kisom in pomarančno omako