Z jajci, ki jih kupimo v trgovini, običajno ni težav, saj proizvajalec poskrbi, da prispejo čista in lično zapakirana v karton. Če jajca kupujete neposredno od kmetov ali imate celo svoje kure, je pomembno, da jih temeljito očistite, preden jih shranite v kuhinji ali shrambi.
Jajce je dovzetno za napad mikroorganizmov na več načinov. Če je kokoš že okužena, se lahko okužba prenese na jajce še preden se izleže, največkrat pa pride do okužbe kasneje in je posledica nepravilnega ravnanja z jajci.
Jajca zdravih kokoši so že takoj po izvalitvi sterilna, vendar se ob stiku z zemljo ali drugimi nečistimi površinami na lupino hitro prilepijo škodljivi mikroorganizmi. Da bi se temu izognili, je pomembno vedeti, kako jih hraniti pred uporabo.

Jajca prekriva tanka kožica
Debelina lupine kokošjega jajca se giblje med 0,26 mm in 0,36 mm. Zunanja površina je prekrita s tanko kožico, ki ščiti notranjost jajca pred vdorom mikroorganizmov. Ta proteinska plast služi kot fizična ovira, vendar lahko vlaga povzroči, da mikroorganizmi preidejo skozi pore.
Če se le da, se pri čiščenju jajc poskušajmo izogniti uporabi vode. Namesto izpiranja z vodo uporabite bolj grobo krpo, da odstranite umazanijo ali iztrebke. S tem načinom se poleg vode izognemo tudi različnim čistilom. Za čiščenje lupine se dobro obnese naravna goba ali gobica za pomivanje posode, ki jo po uporabi zavržemo. Za bolj zasušene madeže lahko uporabite celo brusni papir.
V tem članku predstavljamo še nekaj živil, za katera pogosto ni jasno, ali jih moramo pred uporabo oprati in na kakšen način.