Razlogi za napihnjenost so lahko različni. Na napihnjenost vpliva prehrana, način prehranjevanja, stres ali porušeno ravnovesje v prebavnem sistemu. Na srečo obstajajo preprosti ukrepi, s katerimi lahko izboljšamo počutje in zmanjšamo napenjanje.
1. Jejte počasi, premišljeno in pogosto
Hitro prehranjevanje vodi do požiranja zraka, kar povzroča napihnjenost. Zato si vzemite čas za obroke, hrano dobro prežvečite in jejte v mirnem okolju. Namesto težkih, redkih obrokov, izberite manjše porcije večkrat na dan, saj tako bo vaša prebava manj obremenjena.
2. Podpri prebavo s pravimi živili
Nekatera živila delujejo pomirjujoče na prebavni trakt in pomagajo odpraviti pline in zastoje. Na primer:
• Komarček pomaga proti plinom,
• jabolko vsebuje vlaknine, ki ne napenjajo,
• ingver spodbuja prebavo,
• cimet pomaga proti zaprtju.
3. Hidrirajte telo z vodo in zeliščnimi čaji
Dehidracija lahko upočasni prebavo in povzroči zadrževanje tekočine, kar vodi v napihnjenost. Voda, nesladkani čaji in zeliščne infuzije spodbujajo izločanje odpadnih snovi iz telesa. Priporočljivo je spiti vsaj 1,5–2 litra vode na dan, pri tem pa se izogibajte gaziranim pijačam.
4. Izogibajte se kombinacijam, ki otežijo prebavo
Prebavni sistem ima omejene zmožnosti, zato lahko kombinacija preveč različnih živil povzroči napihnjenost. Enako velja za živila z visoko vsebnostjo soli, sladkorjev ali umetnih dodatkov. Zato se izogibajte prekomernemu kombiniranju različnih vrst hrane na enem krožniku, pretiranemu uživanju slanih prigrizkov, suhomesnatih izdelkov in predelanih jedi, sladkarijam, industrijsko pripravljenim prigrizkom in sladkim pijačam ter žvečenju žvečilnih gumijev – z njimi namreč v telo vnašamo zrak.
5. Ne pretiravajte z »zdravimi« navadami
Presenetljivo je sicer to dejstvo, a tudi preveč vlaknin in zelenjave (zlasti surove) lahko povzroča napihnjenost. Poleg tega ni priporočljivo popolnoma izločiti ogljikovih hidratov, saj telo za uravnoteženo prebavo potrebuje energijo. Napake, ki jih pogosto delamo, so, da se odločamo za popolno izključitev ogljikovih hidratov iz prehrane, pretiravamo z vlakninami in surovo zelenjavo ter prekomerno prisegamo na pitje piva in alkohola, ki draži črevesje.