Mnogi od nas čutijo upad energije po obroku, vendar je v nekaterih primerih to lahko resen razlog za skrb. V medicini je ta pojav znan kot postprandialna utrujenost. Lahko povzroči zaspanost, nizko raven energije, težave s koncentracijo in pomanjkanje osredotočenosti.
Čeprav običajno ni skrb vzbujajoče, je nutricionistka Fiona Hunter pojasnila, da je ta pojav precej pogost, a da je v določenih primerih treba obiskati splošnega zdravnika, piše BBC.
“Natančen vzrok ni povsem znan, obstaja pa več teorij. Ena od njih je, da je to naravni odziv telesa na prebavni proces. Po jedi telo preusmeri pretok krvi v prebavni sistem in ta začasen odmik krvi stran od možganov lahko povzroči občutek utrujenosti in počasnosti,” je pojasnila.
Zaspanost po obroku
Druga možna razlaga je, da smo evolucijsko programirani, da se po jedi počutimo zaspani. “V prazgodovini bi takoj, ko bi naši predniki lovili in jedli hrano, nastopilo obdobje počitka in spanja, zato bi lahko bil ta pojav evolucijski ostanek tega,” pravi Hunterjeva.
Poudarila je, da je rahla utrujenost po obroku povsem običajna, vendar pa je pretirana utrujenost lahko znak prikrite zdravstvene težave:
Sladkorna bolezen ali prediabetes – ta stanja lahko povzročijo nihanje ravni krvnega sladkorja po jedi, kar lahko povzroči utrujenost.
Intolerance na hrano ali alergije – lahko povzročijo utrujenost in druge simptome po zaužitju določene hrane. Vodenje dnevnika hrane lahko pomaga prepoznati problematična živila.
Anemija – pomanjkanje železa ali vitamina B12 lahko prispeva k vztrajnemu občutku izčrpanosti.
Hormonske motnje, kot je hipotiroidizem – lahko vplivajo na raven energije in metabolizem.
Ščitnica – lahko vpliva na raven energije in metabolizem.
Če se po obroku stalno počutite izčrpani, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali registriranim dietetikom. Pomagajo vam lahko odkriti morebitne zdravstvene težave in vam zagotovijo prilagojene nasvete za optimizacijo vaše prehrane in vzdrževanje stabilne ravni energije.
Po mnenju Hunterjeve lahko nekatera hranila v hrani povečajo verjetnost zaspanosti. To vključuje obroke z visoko vsebnostjo sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov, kot so beli kruh, beli riž, testenine, piškoti in pecivo, pa tudi beljakovine, bogate s triptofanom – kot so puran, piščanec, jajca, sir, ribe, oreščki in semena.