10 nasvetov, kako se izogniti prenajedanju med prazniki

Pred nami so prazniki, ki prinašajo druženje z najbližjimi, pa tudi uživanje v hrani in pijači.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mnogi so že izbrali recepte, ki jih bodo pripravili za praznični obrok. Poleg tega so tu še sladice, veliko jajc, mesa in drugih priljubljenih jedi. Praznike imamo radi tudi zato, ker se končno lahko sprostimo in uživamo v tem, kar imamo radi.

Vendar pa končni počitek od stresa v nas pogosto sproži željo po hrani. Zelo pomembno je biti zavedan, koliko hrane vnašamo čez dan, in kakšna hrana je to. Hrana je vir užitka.

Ko jemo, možgani zaznajo vnos hranilnih snovi in kot nagrado sprostijo snovi (endorfin, dopamin), zaradi katerih se počutimo dobro. Problem nastane, ko postanemo odvisni od teh „dobrih“ snovi in poskušamo ponoviti izkušnjo tako, da nadaljujemo z uživanjem hrane, tudi ko smo siti ali sploh nismo lačni.

Nasveti, kako se ne prejedati med prazniki

  1. Približno 80 % ljudi zamenjuje občutek žeje in lakote, ko so žejni. Za začetek – pijte vodo pred obrokom (vsaj 15 minut prej). To vas bo preprečilo, da bi pojedli več, kot je potrebno, poleg tega pa bo dobro hidrirano telo omogočilo gladko delovanje prebave.
  2. Ne dovolite, da preveč ogladnete. Če se vzdržujete hrane pred prazniki, da boste lahko pojedli ogromne količine v enem dnevu, to prav tako ni zdravo in ni priporočljivo.
  3. Če ste na „švedskem stolu“, postavite hrano na manjši krožnik. To je pogosto dober trik, da prevarate možgane. Svobodno napolnite krožnik z vsem, kar imate radi, vendar boste tako zagotovo pojedli manj kot če bi vzeli velik krožnik. Pojedite to s krožnika in konec, brez dodatkov.
  4. Če imate klasično praznično mizo, ne morate pojesti vsega. Mnogi se najdejo že pri predjedah. Razmislite, v čem najbolj uživate, in kaj lahko preskočite. Če imate radi vse – jejte, ampak po malo. Pozabite na tisto – „moje oči so lačne, ne vem, kdaj naj neham“. Nehajte, ko začutite sitost v želodcu. Preprosto prenehajte.
  5. Ne morate pojesti vsega na krožniku. Ko ste siti, prenehajte. Ni lahko, vendar se splača poskusiti.
  6. Poskusite kombinirati meso s povrtnimi jedmi, ki niso bogate s škrobom. Vnesli boste manj glukoze, če se izognete krompirju, ki je bogat z škrobom (glukozo).
  7. Težka hrana niso meso in maščobe, temveč kruh, peciva in sladkarije iz pšenične moke in sladkorja. Poskusite se izogibati kruhu in pecivom, to bo zadostovalo, da boste omogočili normalno prebavo tudi ob večjih količinah hrane (tudi če jeste sladkarije). Na ta način se boste izognili „hranilni komi“.
  8. Sladkarije – odločite se za eno ali dve vrhunski sladici. Nečesa, česar ne jeste vsak dan, nekaj, kar pripravljate ob posebnih priložnostih, vendar to ne bi smelo biti deset vrst kolačev.
  9. Pijte zmerno alkohol in še posebej sadne sokove (so prebogati s fruktozo).
  10. Jejte počasi, ko je hrana že skrbno pripravljena, potem resnično uživajte. Žvečite, preden pogoltnete! Sprehodite se s svojimi najbližjimi, igrajte se, pojte, metajte snežne kepe. Ni vse v hrani.

Danes ljudem pogosto ni jasno, kaj to pomeni biti zares lačen. Klasični nasveti nam svetujejo pet obrokov na dan, kar v resničnem življenju pomeni, da večino časa v budnem stanju preživimo z uživanjem hrane. Dolga je zgodba, kako zelo je vse to porušeno…