Zakaj ni priporočljivo kuhati jajc na premočni vročini?

Morda ste že opazili, da jajca, ko se kuhajo predolgo ali na premočni vročini, postanejo gumijasta in suha, kar zagotovo ni želeni rezultat.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Če želimo, da jajca ne postanejo prekuhana ali zažgana, je pomembno, da ogenj ni premočan, kar je osnovno pravilo, ki se ga držijo kuharji.

Če je ogenj premočan, jajca ne bodo kremasta, kot si želimo. Ko začnemo kuhati jajca, se proteini začnejo strjevati, in če jih kuhamo predolgo, se začnejo skrčiti do te mere, da iz njih izteče vsa tekočina, jajca pa postanejo gumijasta, suha in brez okusa.

Daljše kuhanje jajc pomeni večje strjevanje proteinov, višja temperatura pa ta proces pospeši. Z nižjimi temperaturami se zmanjša tveganje za prekomerno strjevanje.

Na primer, idealna umešana jajca zahtevajo, da jih odstranimo s vročine takoj pred koncem kuhanja, saj bodo ohranila dovolj toplote, da se dokončajo pred postrežbo.

Pri kuhanju jajc jih postavite v hladno vodo. Vode naj bo približno 2,5 cm nad jajci. Povečajte temperaturo in ko voda zavre, jih odstranite z ognja ter pokrijte lonec.

Za srednje trdo kuhana jajca jih pustite v pokriti vroči vodi 4 minute, za mehka trdo kuhana 10 minut, za popolnoma trdo kuhana pa 15 minut.

Nato jih rahlo udarite s kuhalnico ali žlico na nekaj mestih in jih prenesite v ledeno hladno vodo, kjer jih pustite vsaj minuto. Če jeste mehko kuhana jajca ali jih pripravljate za veliko noč, lahko ta korak s razbijanjem lupine preskočite.

Kako kuhati jajca, da nam ne popokajo?