Skrivnosti o koristih zelene

Zelena je ena najbolj zdravih in podcenjenih vrst zelenjave v naši prehrani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nekateri strokovnjaki za prehrano vse pogosteje govorijo o prednostih zelenega soka ob rednem uživanju, zlasti v boju proti vnetjem. Terapevtske lastnosti zelene so znane že iz časa stare Grčije. Že takrat so jo uporabljali za zdravljenje bolezni notranjih organov in iz nje pripravljali zdravila.

Razlogi za uživanje zelene

Zelenjava vsebuje veliko pektina in prehranskih vlaknin, ki pozitivno vplivajo na prebavni in obtočni sistem.

100 gram zelene vsebuje le 14 kcal!

Poleg tega je bogata s količino vitamina K ter majhno količino vitaminov A in C ter kalcija in železa.

Zaradi nizke vsebnosti kalorij in visoke vsebnosti vode je zelena idealen prigrizek za tiste, ki želijo shujšati ali ohraniti normalno telesno težo.

Zelena spodbuja delovanje ledvic ter pomaga pri izločanju odvečne tekočine in toksinov.

smoothy 4313852 1280

Kdaj?

Sok zelene je najbolje piti zjutraj na prazen želodec. Začnete lahko z majhnimi porcijami in postopoma povečujete količino napitka.

Če soka ne morete piti zjutraj, ga zaužijte čez dan. Vendar poskusite piti tudi na prazen želodec in med obroki in sokom naredite 15-30 minutno pavzo.

Morda vam okus sprva ne bo všeč, zato mu lahko dodate malo limoninega soka ali soka iz kumare ali jabolka.

Sčasoma pa poskušajte povečati količino zelene v večjem razmerju z dodatnim sokom, saj je čisti zeleni sok tisti, od katerega imate največ koristi.

Če vam sok ni všeč, pa lahko zeleno v prehrano dodate surovo v solati, kuhano ali jo dodate v smoothije.

Previdnostni ukrepi

Kljub velikim koristim zelene se je treba zavedati, da zelena spada v skupino živil, ki lahko povzročijo prebavne alergije.

Zato zelene ni priporočljivo uporabljati v prehrani nosečnic in doječih žensk, ljudi z boleznijo sečil in želodca (gastritis in razjeda).

V primeru resnih zdravstvenih težav se posvetujte z vašim zdravnikom oziroma strokovno osebo.

5 razlogov, zakaj bi morala biti mlada čebula pogosteje na naših krožnikih