Kuhalnico sta na tržnici v Luciji vihteli zvezdi priljubljenega televizijskega šova Masterchef Slovenija Kaja Balentič in Ana Potočnik, ki sta prisotnim pokazali, kako lahko iz ostankov hrane pripravijo okusne in uravnotežene jedi.
Kaja Balentič je pripravila slano jed iz najpogostejših ostankov hrane v šolskih kuhinjah, medtem ko je Ana Potočnik iz velikonočnih prazničnih dobrot ustvarila sladico.
Vlogo kuharskih pomočnikov so prevzeli učenci Osnovne šole Lucija in Osnovne šole Cirila Kosmača v Piranu, ki so sodelovali pri vseh korakih priprave – od začetnega začinjanja in oblikovanja krompirjevih kroglic ter sladkih bombic, do paniranja, cvrtja in degustiranja. Na koncu pa so se, kot se za šov spodobi, prelevili še v sodnike in obe jedi tudi ocenili.
Piransko komunalno podjetje je z dogodkom prisotne spodbudilo k premisleku o prehranskih navadah in o tem, koliko hrane dejansko konča v smeteh. Po statističnih podatkih povprečen Slovenec namreč letno zavrže približno 78 kilogramov hrane, medtem ko so v občini Piran lani zbrali 754.000 kilogramov biološko razgradljivih kuhinjskih odpadkov, kar znaša približno 41 kilogramov na občana.
Približno tretjino teh odpadkov predstavlja še užitna hrana, ki bi jo bilo mogoče še uporabiti, če bi obroke ustrezno načrtovali, ostanke shranjevali in jih porabili s premišljeno pripravo. Da si hrana zasluži spoštovanje, ne smeti, po zaslugi delavnice sedaj vedo tudi mladi in morda bodo prav oni tisti, ki bodo naslednjič doma predlagali, kako spremeniti ostanke včerajšnjega kosila v novo jed.