Razlog, da korenček hitro začne gniti, je njegova visoka vsebnost vode, zaradi česar je idealno okolje za razvoj bakterij, zlasti kadar je izpostavljen zraku. Ohranitev vlage je ključna za hrustljavost korenčka, zato je pomembno, da se izogibamo toploti in neposredni sončni svetlobi, saj to pospeši njegovo uvelost.
Najboljši način za shranjevanje korenčka je v hladnem, temnem delu hladilnika ali na kuhinjskem pultu – in sicer od enega do treh mesecev. Hranjenje korenčka v hladilniku je sicer običajna praksa, a ker je korenček občutljiv na spremembe vlažnosti, je bolj podvržen kvarjenju vsakokrat, ko se vrata hladilnika odprejo.
Preveč vlage lahko pospeši nastanek plesni, medtem ko premalo vlage vodi v izsušitev in uvelost. Da bi se temu izognili, je priporočljivo korenček shraniti v neprodušno zaprti posodi, da se omeji dostop zraka.
Preprosta rešitev
Ne glede na to, ali uporabite vrečko z zadrgo za shranjevanje ali ga postavite v steklen kozarec, napolnjen z vodo – ti pristopi pomagajo ohraniti svežino vaših korenčkov.
Za ohranitev hrustljavosti korenček položite v posodo in jo postavite v predal za zelenjavo v hladilniku, kjer ga zaščitite pred nižjimi temperaturami. Pomembno je tudi, da odrežete korenčkove vršičke, saj ti črpajo vlago iz samega korena.
Če se odločite za sobno temperaturo, korenčka pred shranjevanjem ne perite, saj bi s tem odstranili naravno zaščitno plast na njegovi kožici, ki pripomore k daljši obstojnosti.
Z neprodušno zaprtjem korenčka lahko bistveno podaljšate njegovo svežino – vendar previdno. Pomembno je, da redno preverjate njegovo stanje in odstranite vse, ki kažejo znake kvarjenja, saj lahko en pokvarjen korenček pokvari tudi ostale.