Kako shranjevati sadje in zelenjavo, da ostane sveže?

Vam je ostalo nekaj sadja ali zelenjave od priprave obroka? Se sprašujete kako shraniti narezano, da ostane sveže in kako preprečiti, da ne postane rjavo ali napol gnilo? Preberite si nekaj nasvetov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na srečo za ohranjanje svežine narezane zelenjave in sadja ne potrebujete veliko. Le posodo ali vrečko, ki jo lahko hermetično zaprete, rolo papirnatih brisač, kuhinjsko krpo in malo vode.

zelenjava in sadje

  • Polovico ali nasekljano čebulo shranjujte v hermetično zaprti posodi ali vrečki.
  • Cvetačo in brokoli, ovijte v vlažno papirnato brisačo in shranite v odprti posodi ali vrečki.
  • Narezano rdečo peso in papriko ovijte v vlažno papirnato brisačo in shranite v hermetično zaprti posodi ali vrečki.
  • Narezano korenje, stebelno zeleno in redkvice shranjujte potopljene v vodi. Posodo pokrijte, vendar je ne zaprite hermetično. Če vodo menjate vsak dan, bo ta zelenjava ostala sveža do pet dni.
  • Narezane kumare shranite v hermetično zaprto posodo.
  • Zelenjavo kot so zelena solata, špinača, ohrovt ali blitva operite in dobro osušite s papirnato brisačo, nato pa jo razporedite med plasti suhih papirnatih brisač – ne pokrivajte in ne zapirajte hermetično.
  • Narezano sadje kot so lubenica, melona, ananas, pomaranča ali breskev lahko shranjujete v hermetično zaprti posodi tri do štiri dni.
  • Grozdje lahko ločite od pecljev, ga operete in shranite v posodo, obloženo s papirnato brisačo, ki jo lahko hermetično zaprete.
  • Nasekljano zelje dobro osušite in ga shranite v hermetično zaprti posodi. Glavo zelja, prerezano na pol, ovijte v vlažno čisto kuhinjsko krpo.