Živila, ki jih uživamo vsak dan, ta proces podprejo ali dodatno upočasnijo. Čeprav se nekatera živila zdijo neškodljiva, lahko redno uživanje zelo oteži hujšanje. Zato so prehranski svetovalci opredelili štiri vrste živil, ki se jim moramo po 40. letu starosti izogibati.
Rastlinska olja
Registrirana dietetičarka Jill Mongene opozarja, da mnoga rastlinska olja dejansko vsebujejo skrite transmaščobe in delno hidrogenirane maščobe, ki so pogosto navedene kot »mešanice rastlinskih olj«. »Znano je, da so transmaščobe in hidrogenirana olja povezana z visokim holesterolom in zamašenimi arterijami,« pravi Mongene za SheFinds. Nutricionist Jay Cowin dodaja: »Rastlinska olja so sestavljena iz približno 80 odstotkov maščob in zelo malo hranil, zato nimajo hranilne vrednosti, kot jo ima na primer oljčno olje, ki je bogato z nenasičenimi maščobami.«
Predelano meso
Klobase, slanina in hrenovke pogosto vsebujejo nasičene maščobe, visoko vsebnost soli in dodatke, kot so nitrati, ki lahko vplivajo na presnovo. Dietetičarka Emily Johnson pojasnjuje: »Te vrste mesa imajo veliko nasičenih maščob in natrija ter pogosto vsebujejo konzervanse, kot so nitrati, ki škodujejo presnovnemu zdravju in spodbujajo pridobivanje telesne teže.«
Margarina
Nekatere vrste margarine vsebujejo transmaščobe, ki spodbujajo vnetja v telesu. Po besedah dietetičarke Johanne Angman »transmaščobe, ki jih najdemo v margarini in ocvrti hrani, zvišujejo slab (LDL) holesterol in znižujejo dober (HDL) holesterol, kar povečuje tveganje za aterosklerozo in srčne bolezni.« Poudarja, da je zato pomembno brati etikete in se izogibati izdelkom z delno hidrogeniranimi olji.
Beli riž
Za razliko od polnozrnatega riža beli riž ne vsebuje vlaknin, ker so bili otrobi in kalčki odstranjeni. To povzroči hitrejše zvišanje krvnega sladkorja in zmanjšan občutek sitosti. Zdravnik dr. Kubanič Takyrbašev pravi: »Priporočam omejitev uživanja belega riža in drugih rafiniranih žit, ker imajo visok glikemični indeks, spodbujajo odpornost na inzulin in povečujejo vnetne procese. Namesto tega je treba izbrati polnozrnata žita, ki zagotavljajo vlaknine in stabilnejši odziv krvnega sladkorja.«