Zato je pomembno, da na svojo prehrano ne gledamo zgolj z vidika okusa, temveč tudi kot na način, kako podpiramo svoje telo – od znotraj navzven. Tukaj je nekaj najpogostejših živil, ki ob pogostem uživanju lahko negativno vplivajo na zdravje kože in pospešujejo njeno staranje.
Sladkor
Strokovnjaki opozarjajo, da sladkor neposredno vpliva na proces glikacije – t. i. sladkorno staranje –, ki zaradi prekomernega vnosa sladkorja poškoduje kožo od znotraj. Posledica so izguba čvrstosti kože in večja nagnjenost k različnim kožnim težavam.
Ocvrta hrana
Zaradi velike vsebnosti transmaščobnih kislin, ki povečujejo tveganje za vnetja, dietetiki opozarjajo, da redno uživanje ocvrte hrane lahko povzroči pust in siv ten, pojav ogrcev in izgubo naravnega sijaja kože.
Alkohol
Nutricionisti in dermatologi se strinjajo, da alkohol dehidrira telo – in s tem tudi kožo. Ob večjih količinah spodbuja oksidativni stres, ki poškoduje kožne celice in pospeši staranje.
Predelano meso
Salame, klobase in hrenovke pogosto vsebujejo konzervanse, ki lahko sprožijo vnetne odzive. Pogosto uživanje takšnih izdelkov lahko poškoduje kolagenska vlakna, kar se kaže v slabšem tonusu in zmanjšani čvrstosti kože. Poleg tega visoka vsebnost soli povzroča zadrževanje vode in napihnjen videz obraza.
Gazirane in sladkane pijače
Poleg velike količine sladkorja ta pijače pogosto vsebujejo tudi umetne dodatke, ki še dodatno spodbujajo vnetja. Posledica so pogostejši izbruhi aken ter utrujen in brezživljenjski videz kože.
Jutranja zabuhlost obraza: Kateri so vzroki zanjo in kako jo preprečiti
Za zdravo in sijočo kožo je torej ključna ne le zunanja nega, ampak tudi uravnotežena prehrana, ki ne obremenjuje telesa z vnetnimi snovmi.