Sir in kava
Skodelica maslene kave, ki služi kot nadomestek za zajtrk in obljublja, da z njo pol dneva ne boste lačni, je že nekaj časa priljubljena pijača med zagovorniki nizkohidratne keto diete. Ali ste že slišali za kavo s sirom? Na severu Švedske srkajo kaffeost, kombinacijo kave in posebne vrste sira, imenovane leipäjuusto, kar v grobem pomeni “kruh s sirom”. A v tej nenavadni kombinaciji ni kruha, temveč sta sir in kava.
Ime verjetno izvira iz sposobnosti sira, da po le nekaj minutah namakanja vpije presenetljivo veliko okusa kave. Gobasta tekstura morda ne bo všeč vsem, a Švedi in Finci jo imajo zelo radi.
Leipäjuusto je opazno slajši od običajnega sira, zato lahko nekaj koščkov v skodelici kave predstavlja podoben učinek kot dodajanje smetane ali mleka in sladkorja.
Kako je nastala?
Prebujanje s kavo je globoko zakoreninjeno v kulturi reje severnih jelenov na severu Švedske in Finske. Polnomadsko ljudstvo Sámi naj bi med potovanji odkrilo kombinacijo kave in sira, da bi si povrnilo raven natrija in se dovolj ogrelo za krmarjenje po hladnem terenu.
Čeprav se mnogim kombinacija kave in sira morda sliši čudno, je kafeoste v Skandinaviji vse bolj priljubljena. Specializirane kavarne se poigravajo z različnimi različicami sira in jelenovim mlekom, zato jih boste morda želeli poskusiti, če vas potovanje popelje na evropski sever.