Blitva – kraljica poletnega vrta in krožnika

V poletnih dnevih se je močno razrastla blitva, ena izmed najbolj vsestranskih in nezahtevnih vrtnin, ki si jih lahko pridelamo na domačem vrtu. Zaradi hitre rasti, obilne listne mase in odlične uporabnosti v kuhinji je prava kraljica poletnih vrtov. Pogosto jo uporabljamo kot alternativo špinači, saj ima podoben okus, a je za otroke bolj varna, saj ne kopiči škodljivih nitratov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Blitva (znanstveno spada med špinačnice) je listnata zelenjava z velikimi, barvito obarvanimi listi – od svetlo zelene do rdeče in rumene – ter značilnimi odebeljenimi listnimi žilami, ki jih lahko pripravimo kot šparglje. Čeprav jo pogosto primerjamo s špinačo, je botanično bolj sorodna pesi. Je odlična izbira za vse, ki želijo imeti na vrtu hitro rastočo, okusno in hranljivo zelenjavo. Njena vsestranska uporaba v kuhinji jo uvršča med nepogrešljive sestavine poletnih jedi, njena nezahtevnost pa omogoča uspešno gojenje tudi manj izkušenim vrtnarjem.

blitva

 

Kako jo pridelati?

Blitva je izrazito nezahtevna rastlina, ki hitro raste in dobro prenaša obiranje, saj jo lahko režemo večkrat na leto. Sejemo jo neposredno na prosto, v marcu in aprilu ali jeseni od julija do septembra, v plitve brazde, razmaknjene 45 cm med vrstami, nato pa razredčimo na približno 20 cm razmaka. Za uspešno rast potrebuje globoka, dobro gnojena tla in redno zalivanje, še posebej v sušnih obdobjih.

Pri izbiri mesta za sajenje pazimo, da blitva ne sledi posevkom, kot sta rdeča pesa in špinača, saj so si te rastline v sorodu. Odličen predhodnik sta krompir ali korenje, primerni sosedje pa so čebula, drobnjak, solata, fižol, grah, paprika in kapusnice.

blitva

Uporaba in shranjevanje

Liste blitve pripravljamo na podoben način kot špinačo: dušene, kuhane ali sveže v solatah. Odebeljene liste lahko pripravimo kot šparglje, na žaru ali popečene na maslu. Blitva je tradicionalna priloga sredozemskih ribjih jedi. Sveže liste lahko obiramo vse poletje in tudi pozimi, če jo pustimo prezimiti na vrtu. Če je pridelka preveč, blanširamo in zamrznemo za kasnejšo uporabo. Mlade rastline, ki jih odstranimo pri redčenju, so odlične za mešane solate.

 

Štirje enostavni recepti z blitvo

  1. Dušena blitva s česnom in oljčnim oljem
    Potrebujemo: svežo blitvo, 2 stroka česna, oljčno olje, sol, poper
    Priprava: Blitvo operemo in grobe žile narežemo na trakove. Česen na drobno nasekljamo in ga na oljčnem olju na hitro prepražimo. Dodamo blitvo, malo vode in dušimo približno 10 minut. Začinimo s soljo in poprom ter postrežemo kot prilogo.
  2. Blitva kot šparglji
    Potrebujemo odebeljene listne žile blitve, maslo, limonin sok, sol
    Priprava: Debele listne žile blitve olupimo in jih na hitro popečemo na maslu, da postanejo mehke in rahlo zlato zapečene. Po želji pokapamo z limoninim sokom in soljo.
  3. Zelenjavna juha z blitvo
    Potrebujemo: krompir, korenje, čebulo, blitvo, zelenjavno juho, sol, poper
    Priprava: V vreli zelenjavni juhi skuhamo na kocke narezan krompir in korenje, dodamo na trakove narezano blitvo in kuhamo še 5 minut. Juho začinimo po okusu, po želji pa jo lahko spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho. Postrežemo z rezino kruha ali pa kruh narežemo na kocke in jih popečemo na maslu.
  4. Solata z blitvo in feta sirom
    potrebujemo: mlado blitva, feta sir, češnjev paradižnik, oljčno olje, limonin sok, sol, poper
    Priprava: Mlade liste blitve operemo in narežemo, dodamo narezan feta sir in prepolovljene češnjeve paradižnike. Začinimo z oljčnim oljem, limoninim sokom, soljo in poprom. To je odlična osvežujoča poletna solata.