Dan Baumgardt, višji predavatelj na Fakulteti za fiziologijo, farmakologijo in nevroznanost Univerze v Bristolu, je raziskal, ali obstajajo kakršni koli medicinski dokazi, ki podpirajo zdravstvene trditve. Tukaj je tisto, kar pravi, da »drži vodo« in deluje, in tisto, kar ne.
Klorofil
Nekateri vplivneži na področju dobrega počutja, vključno z Gwyneth Paltrow in Kourtney Kardashian-Barker, so popularizirali klorofilno vodo kot del svojih vsakodnevnih rutin. Obe jo promovirata prek svojih blagovnih znamk za dobro počutje in poudarjata vrsto koristi, od zmanjšanja telesnega vonja do podpore razstrupljanju. Pogosta trditev je tudi ta, da lahko klorofil – v obliki vode ali prehranskih dopolnil – »nasiči kri s kisikom«. Toda kot je v svojem govoru TED (Batting bad science) poudaril zdravnik, akademik in ugledni kritik psevdoznanosti Ben Goldacre, ta trditev ne drži, ker človeško telo, za razliko od rastlinskega lista, ni preplavljeno s sončno svetlobo. In brez svetlobe klorofil preprosto ne more izvajati fotosinteze v črevesju ali krvnem obtoku. Ne more proizvajati kisika od znotraj – ne glede na to, kako zelen je vaš smoothie.
Kaj torej klorofil pravzaprav počne?
Poleg tega, da rastline obarva v živo zeleno barvo, pravi Baumgardt, je njegova glavna funkcija zajemanje sončne svetlobe ter pretvorba vode in ogljikovega dioksida v glukozo in kisik. In ker dihamo kisik in jemo ogljikove hidrate, nam je uspelo uspevati brez klorofila. In da bi deloval na ljudi tako kot na rastline, bi moral biti prisoten v naši koži.
So vse te trditve le marketinška poteza?
Kaj pa vse širše zdravstvene trditve? Dodatki klorofilina (polsintetična, v vodi topna oblika klorofilina) pogosto obljubljajo razstrupljanje, sijočo kožo, izboljšano celjenje ran in celo boljši telesni vonj. Mnenja so različna. Nekaj študij kaže, da lahko klorofil zmanjša vonj blata in napihnjenost, manj dokazov pa je za vpliv na slab zadah ali telesni vonj. Prav tako so raziskave, ki podpirajo njegovo antioksidativno vlogo, omejene, njegova vloga pri izgubi teže pa je večinoma anekdotična. Realno gledano, pravi strokovnjak, koristi verjetno izvirajo iz prehrane, bogate z zelenjavo, z nizko vsebnostjo maščob in visoko vsebnostjo vlaknin, ne le iz klorofila.
Obeti so dobre pri negi ran. Obloge na osnovi klorofila so preučevali zaradi njihove sposobnosti pospeševanja celjenja in zmanjševanja vonjav v okuženih ranah.
Kolagen
Klorofil ni edina tako imenovana “čudežna” snov; kolagen je verjetno še bolj priljubljen. Ta beljakovina je naravna sestavina vezivnega tkiva, ki ga najdemo po vsem telesu. Daje moč in strukturo koži, kostem, vezi, krvnim žilam, celo srcu in pljučem. Brez dovolj kolagena – ali v stanjih, kjer je proizvodnja kolagena motena, kot je Ehlers-Danlosov sindrom, pri katerem tkiva postanejo krhka, nagnjena k poškodbam ali se počasi celijo – je še toliko več razlogov, da poskrbimo, da ga naša telesa lahko proizvajajo. Kolagen je sestavljen iz aminokislin (gradnikov beljakovin), zato je zadosten vnos beljakovin bistvenega pomena. Vitamin C je pomemben, ker pomaga telesu sintetizirati kolagen iz teh aminokislin.
Ali potrebujemo dodaten kolagen?
Nekatere študije kažejo, da lahko peroralni dodatki kolagena pomagajo izboljšati videz kože, podpirajo zdravje sklepov, povečajo moč kosti in povečajo mišično maso. Vendar ni prepričljivih dokazov, da spodbujajo hujšanje ali zdravijo srčno-žilne ali avtoimunske bolezni, kljub obljubam nekaterih blagovnih znamk.
Kolagenski izdelki, ki se nanašajo na kožo, so še bolj razširjeni, vendar z manj znanstvene podpore. Molekule kolagena so običajno prevelike, da bi se absorbirale skozi kožo, kar pomeni, da verjetno nimajo pomembnega vpliva na gube. V najboljšem primeru lahko navlažijo površinsko plast in ponudijo začasen učinek.
Skratka, raziskave o učinkih kolagena so različne, torej na nekaterih področjih spodbudne, na drugih pa neprepričljive. In ko gre za podporo naravni proizvodnji kolagena v telesu, morda obstajajo učinkovitejše (in cenejše) možnosti. Živila, kot so piščanec, ribe, jajca in kostna juha, zagotavljajo dober vnos beljakovin. Pa tudi mikrohranila, ki podpirajo kolagen, vključno z vitaminom C, bakrom in cinkom.