Živila, ki s starostjo otežujejo hujšanje

Po 40. letu starosti mnoge ženske ugotavljajo, da je hujšanje postalo težje kot prej. Hormonske spremembe, počasnejši metabolizem in drugačen življenjski slog otežujejo ohranjanje ravnega trebuha. Vendar pa je po mnenju nutricionistov eden glavnih razlogov pogosto v vaši prehrani.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Živila, ki jih izberete, lahko sabotirajo vaša prizadevanja za hujšanje in spodbudijo kopičenje maščobe okoli pasu. Zato dietetiki opozarjajo na več vrst živil, ki jih je treba omejiti ali popolnoma izločiti iz svojega jedilnika.

1. Zamrznjeni obroki

Čeprav so zamrznjeni obroki priročni in se pogosto zdijo bolj zdrava možnost, strokovnjaki pravijo, da gre še vedno za visoko predelano hrano. Nutricionistka in dietetičarka Briana Adler Gelfand pravi, da lahko takšna hrana povzroči “vnetja, prebavne težave in neželeno kopičenje maščobe, zlasti okoli pasu”.

“Raziskave so pokazale, da je prehrana z visoko predelano hrano povezana z večjim tveganjem za debelost in kronične bolezni,” je povedala za SheFinds.

hujšanje

2. Beli krompir

Krompir je dragocen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, vendar je lahko uživanje preveč belega krompirja problematično. Dietetičarka Melissa Mitri pojasnjuje, da gre za zelenjavo z zelo visokim glikemičnim indeksom: “Višji kot je GI, hitreje se dvigne krvni sladkor,” poudarja.

Pogosti skoki krvnega sladkorja lahko povzročijo vnetja in povečanje telesne teže, zlasti v predelu trebuha. Mitrijeva tudi ugotavlja, da je »beli krompir najbolj kalorična škrobnata zelenjava«, zato priporoča sladki krompir kot boljšo alternativo.

3. Rafinirani ogljikovi hidrati

Primeri rafiniranih ogljikovih hidratov vključujejo bele testenine, beli kruh in beli riž. Adler Gelfand poudarja, da se takšni izdelki »hitro prebavijo in povzročijo skoke krvnega sladkorja in posledične padce, kar poveča lakoto in spodbuja prenajedanje«.

Dodaja, da ta nihanja krvnega sladkorja, skupaj z nizko stopnjo sitosti, olajšajo uživanje odvečnih kalorij. Namesto belih izdelkov dietetiki svetujejo izbiro polnozrnatih žit, kot so kvinoja, rjavi riž ali polnozrnati kruh.

hujšanje

4. Ocvrt piščanec

Ocvrt piščanec je ena od visokokaloričnih ocvrtih živil, ki se jim je treba izogibati, če želite zmanjšati trebušno maščobo. Dietetičarka in nutricionistka Mary Sabat ugotavlja, da so takšni izdelki pogosto “vir transmaščob”, kar lahko povzroči številne zdravstvene težave.

Redno uživanje ocvrtega piščanca lahko povzroči kopičenje maščobe na trebuhu, poveča vnetja in prispeva k povečanju telesne teže. Poleg tega, da ima veliko kalorij, ima tudi malo hranil in vlaknin, kar je recept za neželene stranske učinke.