Bronaste oziroma bakrene skodelice so že stoletja del človeške kulture – od starodavnih civilizacij na Bližnjem vzhodu in v Aziji do evropskega srednjega veka. Danes se k njim ponovno vračamo, saj po nekaterih prepričanjih prinašajo tudi številne koristi.
Naravne antibakterijske lastnosti
Bron je zlitina, v kateri je glavni element baker. Prav baker je znan po svojih naravnih protimikrobnih učinkih, saj preprečuje razmnoževanje bakterij in drugih mikroorganizmov. Zaradi tega so bronaste skodelice bolj higienične in enostavne za vzdrževanje kot marsikatera druga posoda.
Vir pomembnih mineralov
Pitje iz bronaste skodelice lahko sprosti sledove bakra v pijačo. Ta mineral je nujen za normalno delovanje telesa: pomaga pri tvorbi rdečih krvnih celic, podpira imunski sistem, krepi živčevje in pospešuje obnovo kože. Tako lahko redno uživanje vode ali drugih pijač iz bronaste skodelice pozitivno vpliva na splošno počutje.
Spodbuda za možgane in telo
V skladu s starodavno indijsko veščino ajurvede pitje vode, shranjene v bakreni steklenici, uravnovesi tri energije – znane kot doše. Pitje iz bakrene skodelice naj bi stimuliralo delovanje možganov, izboljšalo koncentracijo ter krepilo spomin. Prav tako naj bi pomagalo pri prebavi, saj baker spodbuja delovanje črevesja in s tem olajša presnovo hranil. Pitje vode iz bakrene skodelice naj bi celo upočasnjevalo proces staranja, izboljšalo stanje kože in las ter lajšalo težave, povezane z anemijo.
Trajnost in tradicija
Bakrene skodelice niso le lepe in trpežne, temveč tudi okolju prijazne. Ob pravilni uporabi lahko zdržijo več desetletij, kar zmanjšuje potrebo po plastičnih kozarcih ali enkratni embalaži. Poleg tega imajo močno simbolno vrednost – marsikje se uporabljajo ob posebnih priložnostih, praznovanjih in obredih. Sicer pa tradicionalno postrežejo v bronasti oziroma bakreni skodelici koktajl Moscow Mule.
Kaj piti iz bakrene skodelice?
Najpogosteje se iz bronastih skodelic pije voda, saj tako najbolje pridejo do izraza njene koristi. Prav tako pa so primerne za pitje čajev, zeliščnih napitkov in mleka. Izogibati pa se je priporočljivo kislim pijačam, kot so limonade, vino ali sokovi iz citrusov, saj kisline lahko povzročijo sproščanje prevelikih količin kovinskih ionov.