Jetra morajo ostati zdrava
Bolezni jeter lahko povzročijo različni dejavniki, med njimi so uživanje alkohola, genetika in virusi, veliko vlogo pa ima tudi prehrana.
»V preteklosti so bile spremembe v prehrani edini način za zdravljenje bolezni jeter,« pravi dr. Zhaoping Li in dodaja: »Kakovost in vnos hrane sta temeljnega pomena za zdravje jeter.«
Čeprav ni čarobne hrane, ki bi čez noč spremenila zdravje vaših jeter, se mnogi strokovnjaki strinjajo, da en sadež še posebej podpira največji organ v telesu.
Sadje, ki ga hepatologi priporočajo za zdravje jeter
Čeprav je večina sadja in zelenjave koristna za jetra, zdravniki izpostavljajo, da so pri tem še posebej učinkovite borovnice.
“Med raziskavami sadežev, ki imajo ugoden vpliv na jetra, prednjačijo borovnice,« pravi dr. Anthony Martinez, hepatolog in izredni profesor medicine. Po njegovih besedah je to predvsem posledica visoke vsebnosti polifenolov, rastlinskih spojin, znanih po svojih antioksidativnih in protivnetnih lastnostih, ter antocianinov, vrste antioksidanta.
»Borovnice spodbujajo zdravje jeter z zmanjševanjem oksidativnega stresa, zmanjševanjem vnetij, izboljšanjem presnove maščob ter zaščito pred fibrozo in celo rakotvornimi spremembami,« dodaja dr. Martinez.
Koliko borovnic bi morali pojesti za zdravje jeter?
Ni natančnega priporočila o dnevni količini borovnic za izboljšanje zdravja jeter. Vendar pa ameriške prehranske smernice priporočajo, da večina odraslih zaužije od 1,5 do 2,5 skodelice sadja na dan.
Dr. Martinez predlaga, da si prizadevate za pol do eno skodelico svežih ali zamrznjenih borovnic vsak dan.
»To je dovolj, da lahko pričakujemo presnovne koristi,« pravi.