7 nasitnih, okusnih in preprostih jedi za vsak dan v tem tednu

Predlagamo izbor jedi za vsak dan v tem tednu. Piščančji paprikaš je tokrat glavni protagonist, poleg njega pa še 6 nič kaj manj okusnih predlogov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za ta teden smo poiskali okusne, slastne in nasitne jedi. Osredotočili se bomo na preproste jedi, ki jih lahko pripravimo brez večjega filozofiranja, posode in gospodinjskih aparatov.

Brezmesni ponedeljek odpiramo s preprosto rastlinsko jedjo – testeninami z dušenim kislim zeljem. Nadaljevali bomo s toplo enolončnico iz mletega mesa in graha, pa tudi s pravim piščančjim paprikašem.

Za ljubitelje sladkega je tu slasten višnjev in vanilijev zavitek, za vikend pa bomo pripravili svinjske kotlete v okusni marinadi.

Ponedeljek, 15. septembra – Testenine s kislim zeljem

Testenine in zelje sta popoln par. Iz svežega zelja naredimo zeljne zavitke, iz kislega zelja pa to preprosto jed, ki je odlična za zgodnjo jesen. Zanjo ne potrebujete nobenih posebnih ali dragih sestavin – večino jih verjetno že imate v shrambi.

Sestavine:

400 g suhih testenin po vaši izbiri
300 g kislega zelja
4–5 strokov česna
1 čebula
1 žlica paradižnikove mezge
1 lovorjev list
1 čajna žlička mlete sladke paprike
rastlinsko olje po vaši izbiri
sol in poper po vaši izbiri

Priprava:

Testenine skuhajte po navodilih na embalaži, dokler niso al dente. Testenine odcedite in prihranite nekaj vode, v kateri so se kuhale.
Medtem ko se testenine kuhajo, v ponvi segrejte malo olja in prepražite sesekljano čebulo. Čebulo pražite 10 do 15 minut, dokler se ne zmehča in začne karamelizirati.
Dodajte sesekljan česen in vse skupaj pražite približno eno minuto.
Dodajte paradižnikovo mezgo in mleto sladko papriko, dobro premešajte in vse skupaj pražite približno eno minuto.
Dodajte kislo zelje in lovorjev list. Dobro premešajte.
Ko opazite, da se zelje začne lepiti na dno, ga prelijte z nekaj vode od testenin in nadaljujte z dušenjem. Kislo zelje kuhajte približno 20 minut.
Kuhane testenine zmešajte z zeljem in dobro začinite s soljo in poprom.
Jed postrezite vročo.

7 jedi

Torek, 16. septembra – Enolončnica iz mletega mesa in graha

Gosta enolončnica iz mletega mesa in graha ali kiymah bezelye je priljubljen turški recept, ki ga najpogosteje jemo za kosilo ali večerjo, postrežen pa je z domačim kruhom in jogurtom. Če ste še posebej lačni ali morate nahraniti več ust, ga postrezite s kuhanim rižem.

Sestavine:

700 g zamrznjenega graha
500 g mletega govejega mesa
400 g sesekljanih paradižnikov
4 veliki korenčki
4 srednje veliki krompirji
3-4 stroki česna
1 l piščančje jušne osnove
1 velika čebula
1 žlica paradižnikove mezge
1 lovorjev list
1 čajna žlička mlete paprike
¼ čajne žličke cimeta v prahu
½ čajne žličke mlete kumine
rastlinsko olje po okusu
sol in poper po okusu

Priprava:

V velikem loncu segrejte nekaj olja in na njem prepražite sesekljano čebulo. Pražite približno pet minut, da se zmehča.
Nato dodajte olupljeno in sesekljano korenje in krompir. Vse skupaj pražite še približno pet minut.
Zelenjavo začinite s soljo, poprom, mleto papriko, kumino in malo cimeta.
Dodajte mleto meso in vse skupaj pražite približno 10 minut, dokler govedina ne dobi lepe zlato rjave barve.
Dodajte paradižnikovo mezgo, vse dobro premešajte in pražite približno eno minuto.
Dodajte sesekljan česen in pražite približno pol minute.
Zelenjavo in meso prelijte s piščančjo jušno osnovo in sesekljanim paradižnikom.
V lonec dodajte zamrznjen grah in lovorjev list.
Vse skupaj kuhajte približno pol ure, dokler se vse sestavine popolnoma ne skuhajo in se okusi ne premešajo.
Postrezite z domačim kruhom in jogurtom. Dober tek!

7 jedi

Sreda, 17. septembra – Njoki s parmezanom

Če uporabljate že pripravljene njoke iz trgovine, lahko to jed pripravite v samo 10 minutah. Ker recept vsebuje le pet sestavin, uporabite kakovostnejše. Na primer, ne uporabite parmezana, ki se prodaja že nariban v vrečkah, temveč originalen kos sira, ki ga boste sami naribali in dali v to hitro jed.

Sestavine:

300 g njokov
60 g naribanega parmezana
30 g masla
sol in poper po okusu

Priprava:

Njoke skuhajte po navodilih na embalaži. Približno 200 ml vode, v kateri so se kuhali njoki, shranite.
Maslo segrejte v ponvi.
Dodajte kuhane njoke, nariban parmezan in vodo, v kateri so se kuhali njoki. Vse dobro premešajte.
Solite in poprajte po okusu.
Vse skupaj kuhajte nekaj minut, da se sir stopi in omaka zgosti.
Njoke postrezite s solato po vaši izbiri. Dober tek!

7 jedi

Četrtek, 18. septembra – Piščančji paprikaš

Piščančji paprikaš je jed madžarskega izvora, ki jo radi jemo, še posebej v hladnejših mesecih. Lahko je bolj pikantna ali milejša – odvisno od vašega okusa. Če že nekaj časa niste pripravili piščančjega paprikaša, se spomnite recepta. Postrezite ga s širokimi rezanci ali cmoki in ne pozabite dodati vsaj ene žlice kisle smetane!

Sestavine:

1 kg piščanca
2 čebuli
3–4 stroki česna
150 g zelene
2 korenja
1 sveža paprika
250 g sesekljanih paradižnikov (iz pločevinke ali svežih)
150 ml belega vina
2 lovorjeva lista
2 čajni žlički mlete sladke paprike
pol čajne žličke mlete pekoče paprike
1 žlica moke
sol, poper
olje

Za serviranje:

kuhani široki rezanci ali cmoki
kisla smetana

Priprava:

Celega piščanca narežite na koščke ali uporabite svoje najljubše kose piščanca, ki so že narezani.

Čebulo, česen, zeleno in korenje drobno narežite.

Svežo papriko narežite na kocke.
V ponvi segrejte olje in dodajte čebulo, pražite 5 minut, nato pa dodajte ostalo zelenjavo.

Pražite še naprej, dokler se zelenjava nekoliko ne zmehča.
Dodajte meso, ga na kratko prepražite, dodajte moko, zalijte z belim vinom.

Nato dodajte mleto rdečo papriko, začinite s poprom in soljo, dodajte lovorjev list in zalijte z vodo, tako da prekrije vse sestavine v ponvi.

Kuhajte še naprej na majhnem ognju približno 15 minut.
Dodajte nasekljan paradižnik, pokrijte in kuhajte še 30–45 minut oziroma dokler meso ni kuhano.
Za prilogo skuhajte široke rezance, cmoke, polento ali slan krompir in postrezite v globokih krožnikih s kislo smetano.

7 jedi

Petek, 19. septembra – Krompirjeva solata s tuno

Krompirjeva solata je preprosta jed, ki jo s pravimi dodatki zlahka spremenimo v hranljivo kosilo ali večerjo. Za bolj okusen krompir ga prelijte s toplo zelenjavno ali ribjo jušno osnovo in ga postrezite s tuno iz konzerve.

Sestavine:

1 kg krompirja
2 pločevinki tune
črne oljke brez koščic
2 mladi čebuli
250 ml zelenjavne jušne osnove
1 čajna žlička gorčice
1 limona
3 žlice oljčnega olja
sol, poper
nekaj vejic svežega peteršilja
šopek kopra

Priprava:

Krompir operite in kuhajte v lupini približno 30 minut oziroma dokler se ne zmehča.

Ko je krompir kuhan, ga sperite s hladno vodo in prelijte z limoninim sokom, pustite, da se malo ohladi, da ga boste lažje olupili in narezali, nato ga olupite in narežite na enako debele rezine.
Čebulo očistite in narežite na rezine, jo dodajte krompirju in previdno premešajte.
V toplo juho dodajte gorčico, olje, sesekljan koper, sol in poper, vse dobro premešajte in prelijte čez krompir, skledo nežno pretresite in pustite solato stati vsaj eno uro, da se vsi okusi prepojijo.
Vmešajte tuno in olive ter potresite s sesekljanim peteršiljem.

7 jedi

Sobota, 20. septembra – Štrudelj z vanilijevo kremo in višnjami

Sestavine:

9 listov vlečenega testa

Vanilijeva krema:

900 ml mleka
3 jajca
160 gramov sladkorja
90 g koruznega škroba
90 g gladke moke
3 vaniljeve sladkorje
75 g masla ali margarine

Za premaz testa:

1 jajce
60 g sladkorja
120 ml olja
120 ml jogurta
45 g zdroba
1/2 pecilnega praška

Nadev:

300 g razkoščičenih višenj
30 g sladkorja
15 g zdroba

Okrasitev:

sladkor v prahu

Priprava:

1. Najprej pripravite kremo:

V veliki skledi zmešajte jajca, moko, koruzni škrob, sladkor in vanilijev sladkor.

Na kratko premešajte z metlico in dodajte 12 žlic mleka. Zdaj vse dobro premešajte, da v zmesi ne bo grudic.

Preostanek mleka zavrite in ko zavre, ga odstavite.

Zmešano zmes vlijte v mleko in med mešanjem kuhajte, dokler se krema ne zgosti. V še vročo kremo dodajte maslo ali margarino, narezano na majhne koščke, in dobro premešajte, dokler se maslo ne stopi. Kremo pokrijte s prozorno folijo in postavite na stran. Če nimate prozorne folije, kremo občasno premešajte, da preprečite nastanek kožice.

2. Nato pripravite nadev za premaz

Jajce stepite s sladkorjem z mešalnikom, dokler ne dobite penaste zmesi. Dodajte olje in jogurt, na kratko premešajte, nato pa vmešajte zdrob in pecilni prašek. Vse skupaj ponovno premešajte, dokler ni gladko.

3. Višnje zmešajte s sladkorjem in zdrobom

Na podlago položite prvi list test. Nanj namažite 4 žlice mešanice in jo pokrijte z drugo skorjo.

Drugi list testa namažite z enako količino mešanice in položite tretji list nanj.

4. Kuhano kremo razdelite na tri enake dele

Prvi del kreme namažite na en konec testa. Po kremi razporedite tretjino češenj. Lista rahlo prepognite ob straneh in ju zvijte v štrudelj. Štrudelj prenesite na pekač, obložen s peki papirjem. Preostala dva štrudlja zvijte na enak način, tako da jih bo skupaj tri. Štrudlje premažite z oljem.

5. Štrudlje pecite v predhodno ogreti pečici z ventilatorjem pri 180 stopinjah Celzija 20 minut

Štrudlje najprej ohladite na sobno temperaturo, nato pa jih postavite v hladilnik. Ko se ohladijo, jih narežite na približno 2 cm debele rezine in pred serviranjem potresite s sladkorjem v prahu.

7 jedi

Nedelja, 21. septembra – Svinjski kotleti v odlični marinadi

S pravo marinado lahko tudi običajni kosi mesa postanejo izjemno mehki, sočni in okusni. Poleg olivnega olja, sojine omake, pikantne gorčice in nekaj kapljic pekoče omake lahko dodate še nekaj sestavin, a s to kombinacijo ne morete zgrešiti pri pripravi popolnih svinjskih kotletov.

Sestavine:

80 ml oljčnega olja
80 ml sojine omake
4–5 strokov česna
3 žlice svetlo rjavega sladkorja
2 žlici worcesterske omake
2 žlici pekoče omake (kot je Tabasco)
1 žlica pikantne gorčice
1 žlica jabolčnega kisa
1 čajna žlička čilijevih kosmičev
½ čajne žličke črnega popra

Priprava:

Česen zdrobite in vse sestavine za marinado zmešajte v veliki skledi. Uporabite lahko tudi plastično vrečko, ki jo je mogoče ponovno zapreti.
V skledo ali vrečko dodajte svinjske kotlete brez kosti in jih prelijte z marinado. Marinirajte vsaj 1 uro oziroma do 24 ur za najboljši okus.