Ne glede na to, ali gre za govedino, svinjino ali celo perutnino, obstajajo preprosti triki, ki bodo vaše kose mesa spremenili v mehke in sočne dobrote.
Z nekaj preprostimi koraki, kot so mariniranje, udarjanje, pravilno rezanje in počasno kuhanje, lahko žilavo meso spremenite v pravo kulinarično razvajanje. To so štiri učinkovite metode, s katerimi bo vsaka jed iz mesa prijetna za pripravo in uživanje:
1. Marinirajte meso
Če želite mesu dodati globino okusa, ga za nekaj ur ali čez noč položite v marinado. Tako ne boste le izboljšali okusa, temveč ga boste tudi zmehčali. Da bo marinada res učinkovita, mora vsebovati vir kisline, kot je kis, citrusov sok ali jogurt, pa tudi dovolj soli, piše Pun Kufer.
2. Udarite meso s kladivom
Imate v kuhinji kladivo za meso? Ne le, da vam bo pomagalo izravnati kos mesa in olajšati enakomerno toplotno obdelavo, temveč boste z udarjanjem zmehčali tudi žilav kos mesa.
3. Režite meso na pravilen način
Mesarji dobro vedo, da mehkoba, videz in okus pečenega mesa zavisijo tudi od načina rezanja. Dobro si oglejte surov kos mesa in preverite, v katero smer potekajo mišična vlakna. Nato z nožem režite pravokotno na smer vlaken. Tako jih boste skrajšali, meso pa bo postalo lažje za žvečenje.
4. Kuhajte meso dolgo časa pri nizki temperaturi
Če želite pripraviti okusen golaž iz trših kosov govedine (na primer lopatice ali stegna), je pomembno, da meso ure dolgo kuhate pri nizki temperaturi. Tradicionalno se golaž kuha dve do tri ure na majhnem ognju – v tem procesu se kolagen v mišičnem tkivu razgradi, trši kosi mesa pa postanejo mehki kot maslo.