Skrivnosti chefov in zdravnikov za prehlad ali mačka

Ko nas zgrabi prehlad, vneto grlo ali gripa, mnogi med nami posežemo po preizkušeni piščančji juhi. Kaj pa, če bi lahko pokukali v kuhinje in omarice z zdravili kuharjev in zdravnikov? Razkrivajo svoje skrivne recepte in sestavine, ki jim pomagajo, da se čim hitreje postavijo na noge.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Suh kašelj

Za dr. Ricarda Joséja, specialista za respiratorno medicino, je hidracija ključnega pomena. »Gre za to, da čez dan pogosto pijete, da ohranite sluznico vlažno,« pravi. Imunologinja dr. Jenna Macciochi se strinja in dodaja: »Pogosto v skodelico timijanovega čaja vmešam žlico surovega medu – naravnega pomirjujočega protimikrobnega sredstva –, kar pomaga pomiriti draženje. Všeč mi je tudi čaj iz korenine sleza, ki je odličen za sluznico.«

Dr. José ponuja zanimiv trik: naribajte korenček, ga posujte s sladkorjem in pustite čez noč v hladilniku. Zjutraj boste imeli sladki sirup, ki vam bo prekril grlo in pomiril kašelj.

Profesor Ron Eccles, nekdanji direktor Centra za prehlad in gripo, priporoča tople, slane jedi. »Vse slano, kot je paradižnikova juha, piščančja juha ali curry – obožujem piščančjo tikka bhuna – spodbuja izločanje sline in sluzi v dihalnih poteh ter pomaga pomiriti kašelj,« pravi. dr. Macciochi, ki se zanaša na tople juhe s česnom, ingverjem in šitake gobami.

Hud prehlad

Kuharica Asma Khan prisega na kurkumino mleko. »Kurkumin v kurkumi je močno protivnetno sredstvo. To ni neka modna pijača za dobro počutje – to je tisto, kar moja družina uporablja že generacije,« pojasnjuje. Preprosto zavrite skodelico polnomastnega mleka, pustite, da se nekoliko ohladi, in vmešajte čajno žličko mlete kurkume.

Odlična možnost so tudi juhe. Dietetičarka Sophie Medlin priporoča mešane zelenjavne juhe v kostni juhi z dodatkom piščanca ali tofuja. Dr. José ima raje canjo, tradicionalno portugalsko juho s piščancem in rižem, medtem ko Thomasina Miers, soustanoviteljica verige Wahaca, obožuje pomirjujoče azijske juhe s česnom in ingverjem.

Boleče grlo

Pri bolečem grlu pomagata tako hladna kot topla hrana. Sophie Medlin predlaga smutije z zamrznjenim jagodičevjem in kefirjem, profesor Eccles pa priporoča “sladoled za lajšanje bolečin”. Po drugi strani pa so učinkoviti tudi topli napitki, kot sta vroč med in limona, ali zeliščni čaji s korenino sleza. Thomasina Miers pripravlja “vroč toddy” za odrasle – topel napitek z viskijem, medom in limono. Pomembno je, da se držite mehke hrane, kot sta pire ali jogurt, da se izognete nadaljnjemu draženju grla.

Gripa

Med gripo je vaš apetit pogosto šibek, zato je poudarek na tekočinah. Profesor Eccles pije energijske pijače, kavo in čaj, medtem ko se dr. Macciochi zanaša na kokosovo vodo in zeliščne čaje, bogate z elektroliti. Ko se vam apetit vrne, Asma Khan priporoča khichdi, jed iz riža in mungo fižola, ki je nežna, hranljiva in lahko prebavljiva. Za spodbudo Sophie Medlin priporoča pečene testenine z veliko zelenjave in beljakovin.

Želodčni virus

Pri težavah z želodcem je ključnega pomena, da si daste odmor. Dietetičarka Priya Tew svetuje, da sprva ne jeste ničesar, nato pa postopoma uvajate suho in preprosto hrano, kot so krekerji ali toast. Dr. Emily Leeming priporoča ingverjev čaj za pomiritev slabosti. Ko je najhujše mimo, je pomembno, da obnovite črevesni mikrobiom s hrano, kot so surov jogurt, kefir, oves in kuhana jabolka.

Maček

Če je bolezen posledica nočnega izhoda, Thomasina Miers najprej poseže po tekočinah, bogatih z vitamini, kot je zeleni sok zelene, peteršilja in jabolka z ingverjem. »Nato veliko vode, dobra močna kava in, ko lahko, toast z ocvrtim jajcem, hrustljavo čičeriko, sirom in čilijevim oljem,« razkrije svoj recept za okrevanje.

  • Če imate resne zdravstvene težave, so o njih posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kako pripraviti naravno imunsko bombo?