Naši možgani potrebujejo hranila
»Naša telesa potrebujejo hranila, da zagotovijo normalno delovanje biokemičnih reakcij, vključno s tistimi v možganih,« pojasnjuje nevrologinja dr. Ella Akkerman. Poudarja, da lahko naša telesa nekatere snovi proizvajajo sama, druge pa moramo dobiti s prehrano. »Snovi, ki jih telo ne more proizvajati samo, imenujemo esencialne,« pravi. Ta hranila postajajo vse pomembnejša s starostjo, ko se poveča tveganje za kognitivni upad.
Nevrologi opozarjajo, da večina ljudi, starejših od 50 let, ne uživa dovolj omega-3 maščobnih kislin, ki so ključne za zdravje možganov. »Omega-3 so sestavni del strukture in delovanja možganov. To so polinenasičene maščobne kisline, ki jih telo ne more proizvajati v zadostnih količinah in jih zato moramo zaužiti s hrano,« pravi zdravnica dr. Manisha Parulekar.
Izpostavlja tri glavne vrste omega-3 maščobnih kislin:
ALA (iz rastlinskih olj, kot sta laneno in orehovo) ter
EPA in DHA, ki jih najdemo v mastnih ribah in so neposredno vključene v delovanje možganov ter uravnavanje vnetnih procesov.

Manjše tveganje za demenco
Dr. Akkerman poudarja, da omega-3 delujejo kot gradniki celičnih membran v možganih, dr. Parulekar pa dodaja, da možgane v veliki meri sestavljajo maščobe, od katerih je DHA najpomembnejša.
»Ko zaužijemo dovolj DHA, se ta vgradi v membrane in jih naredi bolj elastične, zato lahko živčne celice lažje komunicirajo,« pravi dr. Parulekar. Obe strokovnjakinji poudarjata, da omega-3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetje in upočasniti staranje možganov, medtem ko je večji vnos mastnih rib povezan z manjšim tveganjem za demenco in Alzheimerjevo bolezen.
»Čeprav omega-3 maščobne kisline niso zdravilo, krepijo odpornost možganov, izboljšujejo prekrvavitev ter sčasoma ohranjajo strukturo in delovanje možganov,« ugotavlja dr. Parulekar.
Po njenih besedah je priporočljivo zaužiti vsaj 250 do 500 miligramov kombinirane EPA in DHA na dan, s poudarkom na DHA za podporo kognitivnim funkcijam. Dr. Akkerman pravi, da so dobri viri omega-3 maščobnih kislin rastlinska olja, mastne ribe in ribje olje.
Če vaša prehrana ne zagotavlja dovolj teh snovi, lahko pomagajo prehranska dopolnila, vendar zmerno. »Prekomerne količine omega-3 maščobnih kislin lahko zmanjšajo strjevanje krvi in oslabijo imunski odziv. Zato se je pomembno posvetovati z zdravnikom, preden uvedete kakršne koli prehranske dodatke,« zaključuje dr. Akkerman.
                    



