Brezmesni ponedeljek odpiramo z okusno enolončnico z lečo in cvetačo, ki bo pripravljena v dobre pol ure. Ljudje, ki ne jedo živalskih izdelkov, bodo uživali tudi v kremastih testeninah, ki so kuhane v enem loncu – brez grama mleka ali masla.
Ta teden se bomo pogreli tudi z enolončnico, ki smo se ji v osemdesetih letih izogibali – s porom.
Za ljubitelje mesa je na voljo kremasta enolončnica s piščancem in njoki, jušna jed, ki združuje mleto meso in torteline, pa tudi golaž z govedino. Posladkali pa se bomo s sezonsko čokoladno-kostanjevo peno.
Ponedeljek, 10. novembra – Enolončnica z lečo in cvetačo
Okusna, topla in hranljiva enolončnica je odlična izbira za hladnejši del leta. Če iščete jed, bogato s prehranskimi vlakninami in beljakovinami, ki bo pripravljena v relativno kratkem času – je ta enolončnica pravi recept za vas. Kuha se v enem loncu in bo pripravljena v približno 30 do 40 minutah.
Sestavine:
2 l zelenjavne jušne osnove
600 g zamrznjene cvetače
300 g rdeče leče
250 ml rastlinskega nadomestka za mandljevo mleko
200 g svežih listov špinače
3 korenčki
3 stebla zelene
2–3 stroki česna
1 velika čebula
1 čajna žlička mlete kumine
1 čajna žlička mletega koriandra
½ čajne žličke kurkume v prahu
sol in poper po želji
rastlinsko olje po okusu
veganski nadomestek za parmezan po želji
Priprava:
V velikem loncu segrejte nekaj olja in na njem prepražite sesekljano čebulo, korenje in zeleno. Zelenjavo pražite približno pet do sedem minut, da se zmehča. Dodajte sesekljan česen in pražite približno pol minute.
Zelenjavo v loncu začinite s kumino, koriandrom, kurkumo ter soljo in poprom. Vse skupaj mešajte približno minuto.
Dodajte cvetke cvetače in vse dobro premešajte. Vsebino lonca prelijte z zelenjavno jušno osnovo, dodajte rdečo lečo, ki ste jo predhodno splaknili pod čisto vodo in odcedili, ter rastlinski nadomestek mleka. Vse dobro premešajte in pustite, da zavre.
Ko juha zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 20 minut, dokler se leča in cvetača ne skuhata. Na koncu kuhanja dodajte sveže liste špinače. Po potrebi dodajte še sol in poper.
Jed postrezite vročo s prilogo po vaši izbiri in malo naribanega veganskega parmezana. Dober tek!

Torek, 11. novembra – Kremna piščančja enolončnica z njoki
Piščančja enolončnica z njoki in gobami je odlična izbira, ko si želite nekaj okusnega pojesti na žlico. Je izjemno kremasta in se najbolje poda k rezini domačega kruha. Imamo recept!
Sestavine:
1,5 litra piščančje jušne osnove
700 g piščančjih krač brez kosti
500 g njokov
350 g gob
250 ml belega vina
120 ml sladke smetane za kuhanje
60 g gladke moke
60 g masla
2 čajni žlički mediteranske mešanice začimb
1 šalotka
2–3 stroki česna
1 čajna žlička posušenega timijana
sol in poper po želji
rastlinsko olje po želji
svež peteršilj za serviranje
Priprava:
Odvečno vlago s površine piščanca odstranite s papirnato brisačo. Meso začinite s soljo, poprom in mediteransko mešanico začimb. Nato piščanca povaljajte v moki – uporabite 30 gramov gladke moke.
V velikem loncu segrejte nekaj rastlinskega olja in meso na vsaki strani pecite približno pet do šest minut, dokler ni lepo zlato rjavo. Meso preložite na desko za rezanje in ga natrgajte na trakove.
V istem loncu prepražite gobe, ki ste jih narezali na tanke rezine. Gobe pražite približno 10 minut, dokler se ne zmehčajo in dobijo lepo zlato rjavo barvo. Ko so pečene, jih vzemite iz lonca.
V istem loncu segrejte maslo in na njem pražite šalotko, česen in timijan. Zelenjavo solite. Ko se zelenjava zmehča, dodajte preostalo moko in vse skupaj mešajte približno dve minuti.
Postopoma prilivajte vino in nenehno mešajte, dokler se osnova ne zgosti. Nato dodajte piščančjo jušno osnovo in vse dobro premešajte.
V vrelo enolončnico dodajte njoke, smetano za kuhanje, pražene gobe in meso. Vse skupaj kuhajte dve do tri minute, dokler njoki ne priplavajo na površje. Po želji dodajte še sol in poper ter postrezite s sveže sesekljanim peteršiljem. Dober tek!

Sreda, 11. novembra – Enolončnica s tortelini in mletim mesom
Tortelini so polnjene testenine iz italijanske regije Emilija-Romanja, ki jih napolnijo z različnimi vrstami mesa in sira ter postrežejo s preprosto omako.
Torteline lahko dodate tudi okusnim enolončnicam – lahko jo pripravite za kosilo ali večerjo, po želji pa jo postrežete z rezino popečenega kruha.
Sestavine:
1 l mesne jušne osnove
400 g mletega mesa
400 ml sesekljanih paradižnikov iz pločevinke
250 g tortelinov s sirom
125 ml sladke smetane za kuhanje
100 g sveže špinače
50 g paradižnikovega koncentrata
30 g naribanega parmezana
1 čebula
1 korenček
3–4 stroki česna
1 čajna žlička mešanice mediteranskih začimb
½ čajne žličke čilijevih kosmičev
sol in poper po želji
Priprava:
V velikem loncu prepražite mleto meso – pražite ga, dokler ne dobi lepe zlato rjave barve. Vzemite ga iz lonca.
Na preostali maščobi prepražite sesekljano čebulo in korenje – pražite približno pet minut, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodajte sesekljan česen in vse skupaj pražite približno eno minuto.
Dodajte paradižnikov koncentrat in vse dobro premešajte. Kuhajte približno eno do dve minuti. Nato prilijte mesno jušno osnovo in sesekljane paradižnike iz pločevinke. Začinite z mešanico mediteranskih začimb in čilijevimi kosmiči. Solite in poprajte po okusu.
Dušeno mleto meso vrnite v lonec. Dodajte torteline in kuhajte še pet do deset minut oziroma dokler testenine niso kuhane.
Proti koncu kuhanja vmešajte smetano in liste špinače. Kuhajte nekaj minut, dokler zelenjava ni mehka. Po okusu dodajte še sol in poper ter postrezite z naribanim parmezanom. Dober tek!

Četrtek, 13. novembra – Kremne testenine
Za pripravo kremnih testenin vam ni treba uporabiti masla, mleka ali sira. Testenin vam sploh ni treba kuhati ločeno od omake. Ta recept je kot nalašč za tiste dni, ko želite pojesti nekaj “konkretnega” na žlico in ne želite preživeti preveč časa v kuhinji.
Sestavine za 2 do 4 osebe:
450 gramov suhih testenin
600 ml zelenjavne jušne osnove
600 ml mandljevega ali podobnega rastlinskega mleka
400 gramov češnjevih paradižnikov
40 gramov sveže špinače
2 žlici paradižnikove mezge
1 čebula
2–3 stroki česna
20 gramov prehranskega kvasa
sol in poper po okusu
oljčno olje
Priprava:
V velikem loncu segrejte malo oljčnega olja in prepražite na majhne koščke narezano čebulo. To bo trajalo približno tri do pet minut.
V lonec dodajte sesekljan česen in paradižnikovo mezgo ter kuhajte še tri minute, občasno premešajte.
Dodajte češnjeve paradižnike in kuhajte približno pet minut, dokler se lupine ne začnejo ločevati od plodov. Solite in poprajte po okusu.
V lonec vlijte zelenjavno jušno osnovo, rastlinsko mleko in suhe testenine. Vse dobro premešajte.
Ko tekočina zavre, lonec pokrijte, zmanjšajte ogenj in vse skupaj kuhajte na majhnem ognju približno deset minut oziroma dokler testenine ne vpijejo večine tekočine iz lonca.
Nato v lonec dodajte špinačo in mešajte, dokler listi ne ovenejo.
Na koncu kuhanja dodajte prehranski kvas in vse dobro premešajte.
Postrezite toplo s sezonsko solato. Dober tek!

Petek, 14. novembra – Porova enolončnica
Por je neverjetno vsestransko živilo, ki ga lahko uporabimo na različne načine. Dodajte okus slanine in zgostite s krompirjem, in dobili boste okusno porovo enolončnico, ki so se ji mnogi v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izogibali.
Sestavine:
2–3 pora
1 čebula
1 strok česna
1 korenček
100 g slanine
350 g krompirja
1 čajna žlička mlete sladke paprike
1 žlica moke
sol, poper
malo olja
Priprava:
Por očistite in narežite na približno 1 cm debele, poševne kolobarje ter jih dobro sperite pod vodo. Por dajte v lonec, prelijte z vročo vodo in blanširajte na majhnem ognju približno 5 minut.
Krompir olupite, operite in narežite na majhne kocke.
Čebulo grobo sesekljajte, slanino pa narežite na majhne kocke. Korenje olupite in narežite na tanke kolobarje.
V ponvi segrejte olje, dodajte drobno sesekljano čebulo, slanino, strt česen in korenje, vse skupaj pražite 6–7 minut, nato dodajte mleto sladko papriko in krompir ter zalijte z litrom vode. Solite in kuhajte približno 20 minut, dokler krompir ni mehak.
Dodajte blanširan por, dodajte še malo vode, da prekrije zelenjavo, in kuhajte še 30 minut.
Čisto na koncu dodajte žlico moke, zmešane z malo vode, premešajte, pustite, da se vse skupaj kuha še nekaj minut, in po potrebi začinite s soljo in poprom.

Sobota, 15. novembra – Čokoladni mousse s kostanji
Čokoladni mousse s kostanji je popolna jesenska sladica. Priprava ne traja dolgo, videz in okus pa kažeta, da ste vanjo vložili veliko truda. Imamo recept!
Sestavine:
285 ml stepene smetane + 145 ml stepene smetane za serviranje
200 g stopljene temne čokolade
250 g kostanjevega pireja
2 žlici temnega ruma
kuhani ali kandirani kostanj ali čokoladni koščki za okras, po želji
Priprava:
Smetano stepemo.
Čokolado stopimo in jo vmešamo v kostanjev pire.Dodajmo rum, premešamo in vse skupaj zmešamo s stepeno smetano.
Z žlico nalijemo v 6 kozarcev.
Preostalo stepeno smetano stepemo in v vsak kozarec dodamo nekaj na vrh.Vsaj pol ure pustimo v hladilniku, da se strdi.
Okrasimo po želji in postrežemo.

Nedelja, 16. novembra – Goveja enolončnica
Carne guisada je klasična latinskoameriška specialiteta – mesna enolončnica, ki jo pripravljajo od Portorika do Kolumbije in Dominikanske republike. Običajno se osredotočajo na trdo meso, kot sta goveji vrat ali pleče, ki se kuha pri nizki temperaturi dolgo časa, da se zmehča in dobi neverjeten okus.
Meso pred kuhanjem marinirajo v limetinem soku, česnu in obilici začimb. Temna barva in globok okus enolončnice pa izvira iz – sladkorja.
Sestavine:
1,5 kg goveje vratovine
1 l mesne jušne osnove
150 g oljk, polnjenih z rdečo papriko
120 g kaper
45 g paradižnikovega koncentrata
25 g rjavega sladkorja
25 g svežih listov koriandra
4–5 strokov česna
2 zeleni papriki
2 limeti
2 kocki goveje jušne osnove
1 velika čebula
1 žlica gladke moke
1 čajna žlička posušenega origana
sol in poper po želji
rastlinsko olje po želji
Priprava:
Marinirajte meso: govedino narežite na približno pet centimetrov velike kose. Zmešajte jo s sesekljanim česnom, naribano lupinico in sokom dveh limet ter zdrobljenimi kockami mesne jušne osnove. Meso začinite s soljo, poprom in origanom. Meso pokrijte s folijo in vse skupaj postavite v hladilnik za vsaj 45 minut, največ pa za dve uri.
Papriko in čebulo narežite na trakove. Pripravite oljke, kapre in sveže liste koriandra.
V velikem loncu segrejte nekaj rastlinskega olja in dodajte rjavi sladkor – med mešanjem ga pražite približno minuto. Nato dodajte marinirano meso in ga pražite približno sedem do deset minut z vseh strani, dokler ne dobi lepe zlato rjave barve.
Dodajte sesekljano čebulo in papriko, žlico moke in paradižnikovo mezgo ter vse skupaj premešajte. Kuhajte približno deset minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
Prilijte mesno jušno osnovo. Ko jušna osnova zavre, zmanjšajte ogenj, pokrijte lonec in vse skupaj kuhajte približno eno uro, občasno premešajte.
Odkrijte lonec in vse skupaj kuhajte še 60 minut na majhnem ognju, dokler se meso ne zmehča in se preostala tekočina ne zmanjša za približno tretjino.
Nato dodajte oljke, polnjene s papriko, kapre in koriander ter nadaljujte s kuhanjem približno 40 minut. Mesni golaž postrezite s kuhanim rižem.






