Najbolj zdrava zelenjava, ki bi jo decembra morali imeti na krožniku

December običajno povezujemo s težko, praznično hrano – pečenkami, sladicami in bogatimi obroki. A hkrati je to mesec, v katerem so sezonska živila presenetljivo hranilna, cenovno dostopna in idealna za to, da med prazničnimi pojedinami krožnik nekoliko “razbremenimo”.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zimska sezonska zelenjava in sadje sta pogosto svežejša, bogatejša s hranili in okusnejša kot tista, ki ju uživamo izven sezone, obenem pa lahko pomembno prispevata k močnejši odpornosti v hladnejših dneh. V nadaljevanju izpostavljamo, katera živila je v decembru najbolje uživati – in zakaj.

 Čas je za ohrovt, zelje in korenovke

Ohrovt, zelje, brstični ohrovt, korenje, zelena in rdeča pesa odlično prenašajo mraz ter so polni vitaminov in mineralov.

Ohrovt in zelje sta decembrska aduta – bogata z vitaminom C, vlakninami in fitonutrienti, ki naravno podpirajo imunski sistem. Poleg tega sta lahko prebavljiva, če ju na hitro podušimo, skuhamo ali vključimo v juhe.

Korenovke, kot sta korenje in zelena, so odlične za enolončnice in lahke zimske juhe. Polne so vlaknin in antioksidantov ter dajejo energijo brez obremenjevanja prebave – popolna izbira, če želite malo uravnotežiti prehrano med prazničnimi obroki.

Rdeča pesa je še en decembrski favorit – odlična je za krvni obtok, bogata s folati in dobro nasiti. Pečena ali v solati postane pravo zimsko superživilo.

kale 5841424 1280

Sezonsko sadje decembra: agrumi in jabolka za močnejšo odpornost

Čeprav decembrsko sadje morda ni tako bleščeče kot poletni sadeži, je v zimskem času izjemno dragoceno za zdravje.

Pomaranče, mandarine in grenivke – so zdaj na vrhuncu sezone. Bogati so z vitaminom C, prijetno osvežijo po težjih obrokih, telo navlažijo in pomagajo premagovati utrujenost, ki je v hladnih dneh pogosta.

Jabolka pozimi pogosto spregledamo, a so ena najboljših izbir: polna so vlaknin, predvsem pektina, ki podpira zdravo prebavo – kar je v decembru še posebej dobrodošlo. Uživamo jih lahko surova, pečena ali kot dodatek toplim kašam in preprostim zimskim sladicam.

Tudi hruške so odlična izbira. Sladke, lahko prebavljive in hranljive se odlično podajo k oreščkom, ki so pozimi prav tako pomemben vir energije in koristnih maščob.

 

Čeprav december poznamo kot mesec bogatejše, težje hrane, so prav v tem času tržnice in police polne najzdravnejših sezonskih živil. Ohrovt, zelje, agrumi, jabolka, rdeča pesa in korenovke so lahko popolno ravnovesje vsem prazničnim užitkom. Z malo ustvarjalnosti jih zlahka vključimo v vsakodnevno prehrano – in poskrbimo, da se počutimo lažje, močnejše in bolj pripravljene na izzive zimskih dni.