Kaj pečemo za praznike?
Na to vprašanje ni enega samega pravilnega odgovora, saj vsaka družina neguje svoje tradicije in ohranja recepte, ki se prenašajo iz roda v rod iz leta v leto. No, obstajajo sladice, ki jih skoraj vsi povezujemo s toplino doma in prazničnim vzdušjem.
V tem in prihodnjih prispevkih bomo izpostavili prav takšne klasike – razdeljene v tri kategorije.
Prvo sestavlja drobno pecivo, ki diši po nostalgiji: takšni in drugačni piškoti, ki polepšajo vsako praznično mizo.
Druga kategorija je namenjena ljubiteljem kremnih sladic – kot so madžarska torta, trojni užitek, znana makova sladica …
V tretji kategoriji bodo torte, ki imajo v decembru častno mesto na skoraj vsaki mizi.
Začenjamo torej s piškoti.
Božični piškoti
1. Hrustljavi linški piškoti
Piškoti, poimenovani po avstrijskem mestu Linz, ki leži ob Donavi in je znano po bogati kulturni in glasbeni zgodovini, so danes nepogrešljivi ob božičnih praznikih.
Linški piškoti – sestavine:
300 g gladke moke
200 g masla
100 g sladkorja
2 vaniljeva sladkorja
1 jajce
• 50 g marmelade ali džema po vaši izbiri (predlagamo marelično ali slivovo)
Linški piškoti – priprava:
Iz moke, masla, sladkorja in jajc ročno zamesite testo. Zavijte ga v prozorno folijo in pustite, da se eno uro hladi v hladilniku.
Nato ga razvaljajte, z modelčki izrežite oblike in ne pozabite na sredino ene polovice piškotov izrezati luknjo, da se bo videla marmelada.
Poskrbite, da boste imeli enako število celih piškotov in tistih z luknjami, da jih boste kasneje lahko povezali v pare.
Piškote pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj. Piškoti bodo pripravljeni v 10 minutah.
Ko jih vzamete iz pečice, jih pustite, da se ohladijo pri sobni temperaturi, nato pa jih namažite z marmelado ali džemom. Na koncu jim lahko dodate še sladkor v prahu. In to je to!

2. Recept za hrustljave in slastne vaniljeve rogljičke
Božičnih praznikov si ni mogoče predstavljati brez vaniljevih rogljičkov. Ti preprosti, a krhki in okusni piškoti krasijo številne praznične pladnje s pecivom.
Vaniljevi rogljički – sestavine:
250 g gladke moke
50 g polnozrnate moke
200 g masla
100 g mletih orehov
70 g sladkorja
1 jajce
1 vaniljev sladkor
sladkor v prahu za posipanje
Vaniljevi rogljički – priprava:
Sladkor in jajce stepamo do penaste teksture, dodamo maslo in mešamo, dokler ne dobimo fine zmesi.
Obe vrsti moke presejemo in dodamo zmesi, prav tako pa še mlete orehe.
Testo naredimo ročno.
Zmes postavimo v hladilnik, da se ohladi za približno 30 minut.
S prsti odtrgamo koščke testa in jih oblikujemo v rogljičke.
Položimo jih na pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija približno 10 minut.
Tople rogljičke povaljamo v sladkorju v prahu, ki smo mu dodali en vaniljev sladkor.
Pred serviranjem pustimo, da se popolnoma ohladijo.

3. Limonini razpokančki
Razpokani masleni piškoti, bolj znani kot razpokančki, so nepogrešljiv del praznične mize, mnogi pa jih imajo radi, ker jih je enostavno in hitro pripraviti, so čudovitega okusa, zaradi razpok pa tudi izgledajo lepo.
Limonini razpokančki – sestavine:
2 jajci
180 g sladkorja
55 g masla
35 ml olja
žlica vaniljevega ekstrakta
lupinica in sok ene limone
345 g moke
1 pecilni prašek
Limonini razpokančki – priprava:
Jajca in sladkor zmešajte, nato dodajte maslo in olje. Mešajte, dokler se zmes ne združi.
Dodajte vaniljo, sok in limonino lupinico ter postopoma dodajajte moko, pomešano s pecilnim praškom.
Zmes dobro premešajte, pokrijte s prozorno folijo in postavite v hladilnik za dve do tri ure.
Oblikujte kroglice in jih najprej povaljajte v kristalnem sladkorju, nato pa v sladkorju v prahu.
Pecite pri 180 stopinjah približno deset minut.
Po peki bodo mehki, vendar morajo biti taki – kasneje se bodo strdili.

4. Huzarski krapki – edina konkurenca linškim piškotom
Na prazničnem jedilniku se vedno znajdejo masleni piškoti, med najbolj priljubljenimi pa so huzarski krapki. Pravzaprav so po sestavinah in okusu podobni linškim piškotom, le da jih je veliko lažje pripraviti, ker jih ni treba valjati, izrezovati ali lepiti.
Sestavine:
300 g gladke moke
200 g masla
100 g mletih orehov, lešnikov ali mandljev
100 g sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 srednje veliko jajce
šipkova marmelada (ali katera koli druga po želji)
sladkor v prahu za posipanje
Priprava:
Moki dodajte navadni in vaniljev sladkor ter premešajte. Hladno maslo narežite na rezine ali majhne kocke in ga zdrobite s prsti. Ko se zdrobi, dodajte orehe in malo premešajte. Na sredini naredite luknjico, dodajte jajce in zgnetite v gladko testo.
Testo tesno zavijte v plastično folijo in za eno uro postavite v hladilnik. Z majhno žlico testa oblikujte majhne kroglice in jih položite na pekač, ki ga lahko obložite s papirjem za peko.
Ko oblikujete kroglice, vzemite kuhalnico in s konico v vsako kroglico naredite majhno vdolbino. Če opazite, da se kuhalnica lepi na testo, jo najprej pomočite v moko in nato naredite vdolbine.
Piškote postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, in pecite 12 minut. Po peki jih pustite, da se popolnoma ohladijo. Ko se ohladijo, jih najprej potresite s sladkorjem v prahu. Nato v majhni kozici na majhnem ognju segrejte marmelado in z njo napolnite vdolbine.

5. Medvedje šape
Če iščete recept za stare in preizkušene praznične piškote, berite dalje, saj imamo preizkušen recept za šape – piškote, ki so narejeni iz osnovnih sestavin, so hitro pripravljeni, njihov mamljiv vonj pa nas popelje nazaj v otroštvo.
Šape – sestavine:
350 g moke
140 g maščobe
200 g sladkorja
140 g mletih orehov
1 jajce
1 žlica vaniljevega ekstrakta
Šape – priprava:
Iz vseh zgoraj navedenih sestavin zgnetemo testo.
Modelčke namažemo in potresemo z moko ter napolnimo do polovice.
Pečemo pri 180 stopinjah približno 15 minut.
Ko se ohladijo, jih vzamemo iz modelčkov in povaljamo v sladkorju v prahu.

6. Londonske ploščice
V zvezkih z recepti vaše mame in babice boste zagotovo našli recept za londonske rezine. To je okusna sladica, narejena iz preprostih, vsakdanjih sestavin iz shrambe in hladilnika, kot so smetana, jajca, moka, sladkor in domača marmelada, ki jo že desetletja pripravljajo v času pred božičem.
Sestavine za testo:
300 gramov gladke moke
150 gramov masla sobne temperature
80 gramov sladkorja
6 gramov pecilnega praška
3 rumenjaki
2 žlici kisle smetane (12 odstotkov mlečne maščobe)
Sestavine za nadev:
200 gramov mletih orehov
200 gramov sladkorja
150 gramov marelične marmelade
3 beljaki
Priprava:
Za testo: rumenjake in sladkor penasto stepamo. Dodajmo kislo smetano in maslo ter vse skupaj zmešamo v gladko zmes.
Moko in pecilni prašek presejemo in ročno zgnetemo testo.
Testo takoj razvaljamo na pomokani površini in ga preložimo na pekač velikosti 40 x 25 centimetrov.
Testo pečemo 7 minut v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija. Pečeno testo namažemo z marelično marmelado. Na marmelado položimo trdno stepeno mešanico beljakov in sladkorja ter rahlo vmešamo orehe.
Kolač vrnemo v pečico in pečemo do konca, približno 20 minut več. Z zobotrebcem preverite, ali je pečen. Vzemite ga iz pečice, potresite s sladkorjem v prahu in pustite, da se ohladi, preden ga postrežete.

7. Najlažji recept za čupavce, kolač, brez katerega ni božiča
Čupavci – sestavine:
Za biskvit:
6 jajc
6 žlic moke (polne)
4 žlice sladkorja
1,5 dl olja
polovica pecilnega praška
Za glazuro:
30 dag temne čokolade
4 dl mleka
4 dl sladke smetane
kokos
Čupavci – priprava:
Rumenjake previdno ločite od beljakov. Z mešalnikom zmiksajte rumenjake in sladkor. Mešajte 2-3 minute oziroma dokler zmes ne postane svetlo rumena in so kristali sladkorja komaj vidni na površini. Nato počasi začnite dodajati olje, ne vsega naenkrat.
Beljake stepite v trd sneg. Če boste uporabili metlice, s katerimi ste mešali rumenjake in sladkor, jih najprej operite, saj na njih ne sme biti ostankov rumenjaka, ki bi preprečili, da bi se beljaki povezali.
Rumenjakom izmenično dodajajte malo moke in beljakov, nato pa previdno in počasi mešajte. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vse moke in beljakov.
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Velik pravokoten ali kvadraten pekač dobro namažite z maslom, oljem ali mastjo, nato ga temeljito potresite z drobtinami in na koncu vlijte zmes.
Biskvit pecite približno 30 minut. Vedeli boste, da je pečen, ko se zgornji del lepo zlato rumeno obarva in se loči od robov pekača. Če niste prepričani, ali je pečen, ga na sredini prebodite z zobotrebcem in če zobotrebec pride ven popolnoma suh, je biskvit pripravljen.
Čokolado nalomite na kocke in dajte v globoko posodo. Dodajte mleko in smetano ter segrevajte na majhnem ognju, nenehno mešajte. Čokolada se bo počasi stopila, z mešanjem pa jo boste povezali z mlekom in smetano.
Glazura in biskvit se morata pred zadnjo fazo popolnoma ohladiti.
Biskvit narežite na kocke. Nato enega za drugim prebodite z vilicami ali primite s kuhinjsko pinceto in pomočite v glazuro, nato pa povaljajte v kokosu in položite na pekač. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vsega biskvita.

8. Recept za legendarne žarbo kocke, ki jih obožuje vsaka praznična miza
Sestavine za testo:
400 gramov polnozrnate moke
200 gramov masla
1 jajce
2 žlici sladkorja
pol kocke svežega kvasa
2 žlici mleka za kvas
pol čajne žličke sladkorja za kvas
Sestavine za nadev:
250 gramov orehov
100 gramov sladkorja
200 gramov slivove marmelade (ali katere koli druge marmelade po vaši izbiri)
Sestavine za glazuro:
100 gramov temne čokolade
1 žlica sladkorja
3 žlice vode
70 gramov masla
Priprava:
V dve žlici mlačnega mleka vmešajte pol čajne žličke sladkorja, vanj nadrobite pol kocke svežega kvasa in vse dobro premešajte, dokler se kvas ne poveže z mlekom in sladkorjem. Pazite, da mleko ni vroče, saj se kvas ne bo aktiviral. Potresite z malo moke in kvas postavite na toplo mesto, da vzhaja približno 15 minut.
Medtem v skledo za mešanje stresite moko in sladkor. Premešajte ju. Ko kvas vzhaja, ga dodajte moki in zmešajte z njo. Nato moki dodajte hladno maslo, narezano na kocke, ga zmešajte z moko in ga s prsti zdrobite.
Ko maslo zdrobite in ga združite z moko, na sredini naredite vdolbinico, dodajte jajce in testo zgnetite v kroglo. Ne gnetite ga predolgo, da kasneje ne postane trdo, takoj ko dobite gladko in kompaktno kroglo, lahko prenehate z gnetenjem.
Nato kroglo z rokami oblikujte v valj, da boste testo lažje razdelili. Pomagate si lahko tudi s kuhinjsko tehtnico. Razdelite ga na tri enake dele. Vsak del nežno oblikujte z rokami v manjšo kroglo in jo sploščite v disk, da ga boste lažje razvaljali, zavijte v plastično folijo in postavite v hladilnik za približno 20 minut.
Medtem orehe zmešajte s sladkorjem in postavite na stran. Ko testo malo počiva, razvaljajte disk velikosti pekača, ki ga boste uporabili (ta količina testa zadostuje za pravokoten pekač velikosti približno 20 x 30 cm).
Prvo plast položite na dno pekača, jo rahlo prebodite z zobotrebcem, da se med peko ne nabere preveč, premažite s polovico pripravljene marmelade, potresite s polovico mešanice sladkorja in orehov. Na vrh položite drugo plast, jo na nekaj mestih rahlo prebodite z zobotrebcem in ponovite postopek – premažite s preostankom marmelade, potresite s preostalimi orehi in sladkorjem ter pokrijte s tretjo plastjo. Kolač na vrhu rahlo pritisnite z rokami, da se vse sestavine posedejo.
Postavite v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, in pecite približno 30–40 minut, torej dokler testo na vrhu ne porjavi in postane lepo zlato rumene barve.
Ko se kolač popolnoma ohladi, ga prelijte z glazuro. Na nizkem ognju stopite vodo, sladkor, maslo, narezano na tanke rezine, in čokolado, narezano na kocke. Ko so vse sestavine združene v gladko glazuro, jo takoj prelijte čez torto in jo razporedite po vrhu. Ko se glazura ohladi in dovolj strdi, kolač narežite na rezine želene velikosti.
Prihodnjič … božične sladice z božanskimi kremami …





