Kaj je tako posebnega pri sarmi, da jo imamo tako radi?

Če se kdaj znajdete v družbi in zmanjka tem za pogovor, sogovornikom postavite vprašanje, ali imajo raje sarmo ali polnjeno papriko. Tišina se bo v trenutku spremenila v burno razpravo. Lahko pa stvari še malo začinite in naslovite vprašanje, kateri je najboljši način za pripravo teh dveh legendarnih jedi. Zagotovo bo vsakdo poskušal dokazati, da je njegov način najboljši.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sarma – svetovna specialiteta

Sarma in polnjene paprike so priljubljena jed daleč naokrog. Polnjene paprike se običajno jedo poleti, medtem ko se sarma zavije takoj, ko se pojavijo znaki zime. Kaj pa je tako posebnega pri sarmi, zakaj je nekakšna tolažilna hrana in zakaj nam je tako všeč pozimi, je povedala Tihana Šadek, nutricionistka iz Metabolic Friendly Centra v Zagrebu.

“Sarmo odlikuje okus mesa, ki jedi daje zaokrožen videz. Meso, čebula in fermentirano zelje ustvarjajo okus, ki neposredno spodbuja izločanje dopamina in daje možganom občutek zadovoljstva. Maščobe in beljakovine dodatno aktivirajo naš evolucijski sistem nagrajevanja, zato sarma hkrati nasiti in zagotavlja občutek udobja. Fermentirano zelje prinaša naravni glutamat, ki okrepi okus in spodbudi apetit, medtem ko dolgotrajno počasno kuhanje oziroma dušenje ustvarja kompleksne spojine, ki jih večina ljudi intuitivno obožuje. In če pri pripravi uporabimo prekajeno meso, aromatične začimbe ali kakšne posebne dodatke, postaneta okus in vonj še intenzivnejša,” je pojasnila.

Ko k temu dodamo še dejavnik tradicije, kulture, skupnih družinskih kosil, vonj babičine kuhinje in tisto prepoznavno, toplo izkušnjo, poudarja Šadek, je jasno, zakaj sarma ni le obrok, ampak tudi čustven spomin, h kateremu se vedno radi vračamo.

sarma

Lažen sloves

No sarma ima po besedah nutricionistke tudi lažen sloves težke hrane. Zakaj? Sarma se tradicionalno pripravlja z mletim mesom, ki mu lahko za poseben “okus” dodamo sesekljane suhe klobase, panceto ali slanino, obstaja pa tudi različica, pri kateri se ti dodatki kuhajo v istem loncu. Poleg tega sarma običajno vključuje riž in se najpogosteje je s kruhom ali pire krompirjem, zaradi česar je energijska bomba.

Kot je povedala, si pozimi želimo toplejših in bolj nasitnih jedi. Manj sončne svetlobe vodi do zmanjšane proizvodnje serotonina, kar spodbuja večjo potrebo po tako imenovani tolažilni hrani, hrani, ki izboljša razpoloženje in daje občutek dobrega počutja. Poleg tega telo zaradi mraza porabi več energije za vzdrževanje toplote, kar lahko poveča željo po hrani z več kalorijami.

“Riž je vir ogljikovih hidratov, zato se ob dodajanju pire krompirja ali kruha zaužije bistveno več dodatnih, prehransko revnih ogljikovih hidratov kot pri sami sarmi. Prav te priloge, in ne sarma sama, najpogosteje ustvarijo vtis preobilnega obroka,” je dejala Šadek.

sarma

Idealna zimska jed

Ena glavnih prehranskih prednosti sarme, pojasnjuje nutricionistka, je kislo zelje, še posebej domače fermentirano zelje. Domače nepasterizirano kislo zelje vsebuje visoko koncentracijo živih probiotičnih kultur, ker fermentacijo izvajajo mlečnokislinske bakterije.

“Takšno zelje vsebuje vitamin C, je bogato z vitaminom K, vitamini skupine B, glukozinolati in vlakninami ter podpira ugodno sestavo črevesne mikrobiote in odpornosti, kar je koristno v zimskih mesecih. Vendar probiotične bakterije ne prenašajo visokih temperatur in se z dolgim ​​kuhanjem skoraj popolnoma izgubijo, medtem ko se količina vitamina C lahko delno zmanjša, čeprav se ga nekaj ohrani v zelju in tekočini, če sarmo nežno kuhamo,” je še pojasnila.