Mehke višnjeve rolice

Sočne, mehke in čudovito dišeče višnjeve rolice so popolna sladica za vse, ki obožujejo sadni nadev v kombinaciji z nežnim kvašenim testom. Priprava je preprosta, rezultat pa čudovit preplet sladko-kislih višenj in puhastih rolic, ki so odlične za sladkanje ob popoldanski kavi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kvašeno testo:

  • 500 g bele gladke moke

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • 1 žlička soli

  • 250–300 ml mleka

  • 1 suh kvas

  • 2 rumenjaka

  • 100 g masla

  • 1/2 žličke soli

Postopek priprave kvašenega testa:

  1. Kjer je le mogoče testo gnetemo mehko, a ne lepljivo. Pripravimo ga lahko s kuhinjskim robotom, ročno pa traja približno 20 minut.

  2. V posodo stresemo moko in sladkor, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko.

  3. V mleko zamešamo suh kvas, nato premešamo in počakamo 10 minut, da se kvas aktivira.

  4. Nato dodamo še rumenjaka, zmehčano maslo in po potrebi malo moke.

  5. Zamesimo gladko testo in ga oblikujemo v hlebček.

  6. Posodo pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo vzhajati približno 45 minut, da se volumen podvoji.

Višnjev nadev:

  • 300 g izkoščičenih višenj (sveže ali zamrznjene, dobro odcejene)

  • 80–100 g kvalitetnega rjavega sladkorja (ali belega po želji)

  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

  • 1 žlička limoninega soka

  • 20 g stopljenega masla za premaz testa

Postopek priprave nadeva:

  1. Če so višnje zamrznjene, jih dobro odtajamo in odcedimo.

  2. V kozici zmešamo višnje, sladkor, vaniljev sladkor in limonin sok.

  3. Segrevamo na srednjem ognju 3–5 minut, da se višnje nekoliko zgostijo v sočen nadev.

  4. Nadev ohladimo na sobno temperaturo.

    fdjmy

Oblikovanje in peka višnjevih rolic:

  1. Vzhajano testo razvaljamo na pravokotnik, debel približno 0,5–1 cm.

  2. Celotno površino premažemo s tanko plastjo stopljenega masla.

  3. Po testu enakomerno razporedimo višnjev nadev.

  4. Testo tesno zvijemo v rolado in jo narežemo na 3 cm debele rolice.

  5. Prenesemo jih v pomaščen pekač.

  6. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 45–60 minut.

  7. Pečemo približno 25 minut na 180 °C.

  8. Po želji tople rolice prelijemo z vaniljevo glazuro ali potresemo s sladkorjem v prahu.