Občina Piran podpisala pogodbo za sanacijo klifa med Piranom in Fieso

Deli novico s tvojimi prijatelji

Po uspešno izvedenem javnem razpisu za izbor izvajalca del sanacije klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso je Občina Piran danes, 26. 6. 2019, podpisala pogodbo za izvedbo del z najugodnejšim ponudnikom.

Na razpis je prispelo pet ponudb z razponom cen od 133 do 222 tisoč evrov brez DDV. Ponudba podjetja Rafael d.o.o. iz Sevnice v višini 133 tisoč evrov brez davka na dodano vrednost je bila najugodnejša. Izbrana družba bo začela z deli v ponedeljek, 1. 7. 2019.

Sanacija bo obsegala čiščenje brežine klifa z odstranjevanjem previsnih in nevarnih kosov peščenjaka ter vzdrževalna dela na sprehajalni poti in razgledni ploščadi. Sanacija poti in razgledne točke se bo izvajala z materiali, ki so enaki sedanjim in po možnosti z že obstoječimi kamni oziroma bloki iz lokalnega peščenjaka. Dela se bodo izvajala po načrtu 30 dni. V tem času bo dostop do poti zaradi odstranjevanja kamenja in skal s klifa in posledične smrtne nevarnosti zaprta.

 width=

Sprehajalno pot, ki meri v dolžino 840 metrov in v širino povprečno 1,8 metra, je Občina Piran po zadnjem obilnem februarskem deževju in posledično močnem krušenju številnih kamnov in skal, na zahtevo piranske civilne zaščite zaprla in dostop do poti z obeh strani fizično pregradila. Klif je namreč sestavljen iz plasti peščenjaka, laporja, glinovca ter meljevca in je zaradi vsebnosti zadnjih dveh zelo občutljiv na meteorne in druge vremenske vplive. Zaradi slednjih prihaja do intenzivnega preperevanja ter nepredvidljivega padanja kamenja, ki je tako veliko in pada s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje – naj gre za sprehajalce na poti ali kopalce na plaži pod klifom.

Po sanaciji bo klif v smislu tovrstnih nevarnosti varnejši, čeprav velja dodati, da ne bo mogoče na območju klifa nikoli govoriti zaradi naravnih erozijskih pojavov o popolni varnosti.